Modalitati de dobandire a proprietatii publice

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.21

nivel: Facultate

Intr-o alta parere, din domeniul public faceau parte bunurile mobile si imo-bile ale administratiei afectate unui interes general, fie ca ele erau destinate unui serviciu public , fie uzului tuturor . In perioada regimului comunist, nu se facea o distinctie clara intre proprietatea privata si proprietatea publica, regimul general al proprietatii fiind organizat pe cu totul alte coordonate : domina[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitati de dobandire a proprietatii publice

Intr-o alta parere, din domeniul public faceau parte bunurile mobile si imo-bile ale administratiei afectate unui interes general, fie ca ele erau destinate unui serviciu public , fie uzului tuturor . In perioada regimului comunist, nu se facea o distinctie clara intre proprietatea privata si proprietatea publica, regimul general al proprietatii fiind organizat pe cu totul alte coordonate : dominanta era proprietatea socialista asupra mijloacelor de productie, cu cele doua forme ale sale, proprietatea socialista de stat si proprie-tatea cooperatista.

Se mai recunoste existenta unui drept de proprietate personala, apartinand oricarei persoane fizice, dar al carui obiect a fost constant restrans si a unui drept de proprietate individuala sau particulara, avand ca titulari pe taranii ca-re nu se asociasera (mai mult sau mai putin benevol) in cooperativele agricole de productie si pe mestesugarii cu ateliere proprii.

Prabusirea regimului comunist, realizata in decembrie 1989, a creat premisele reorganizarii regimului juridic al proprietatii in Romania, prin recunoasterea caracterului preeminent al proprietatii private, dar si prin reglementarea proprietatii publice, cu un regim juridic exceptional.

Prima referire facuta la proprietatea publica in legislatia recenta este continuta de art.4 din Legea fondului funciar nr.18/1991.Singurii titulari ai dreptului de proprietate publica sunt statul si unitatile ad-ministrativ-teritoriale. Aceste subiecte de drept isi datoreaza pozitia privilegiata imprejurarii ca, desi sunt si persoane juridice, subiecte de drept privat, sunt in pri-mul rand subiecte de drept public, purtatoare ale atributilor de autoritate si expo-nente ale intereselor generale, obstesti .

Odata cu intrarea in vigoare a Constitutiei Romaniei din 1991, dreptului de proprietate publica i-au fost consacrate prevederile art.135, alin. (2) si (3), care au devenit fundamentul existentei sale. Dupa revizuirea legii fundamentale, realizata in anul 2003 si republicarea sa, prevederile la care ne referim, fac obiectul art. 136 alin. (1) si (2). Conform primului aliniat al acestui articol, "proprietatea este publi-ca sau privata". In continuare, aliniatul 2 al aceluiasi articol dispune: "proprieta-tea publica este garantata si ocrotita prin lege si apartine statului sau unitatilor administrativ-teritoriale".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.