Modalitati de depistare a traficantilor

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.90

nivel: Facultate

In aceasta situatie, controlul se va efectua atat asupra calatorilor, personalului navigant si a bagajelor acestora, cat si asupra aeronavei. Se vor verifica toate locurile posibile de ascundere a stupefiantelor, folosindu-se specialisti care cunosc caracteristicile tehnice de constructie ale aeronavei.O alta metoda folosita de catre politisti o constituie "livrarea controlata", in care drogurile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitati de depistare a traficantilor

In aceasta situatie, controlul se va efectua atat asupra calatorilor, personalului navigant si a bagajelor acestora, cat si asupra aeronavei. Se vor verifica toate locurile posibile de ascundere a stupefiantelor, folosindu-se specialisti care cunosc caracteristicile tehnice de constructie ale aeronavei.O alta metoda folosita de catre politisti o constituie "livrarea controlata", in care drogurile sunt lasate intentionat sa treaca prin filtrele organelor de control, pentru ca prin urmarirea persoanelor care le transporta sa se ajunga in final la marii traficanti, la retelele si filierele organizate de acestia.

2. Metode tehnico-stiintifice de depistare
Drogurile si, implicit, traficantii pot fi descoperiti cu ajutorul cainelui detector de droguri. Acesti caini sunt folositi in prezent in aeroporturi, statii de cale ferata, porturi, puncte de trecere a frontierei, pe autostrazi si sunt pusi sa caute prin autovehicule, trenuri, printre marfuri si bagaje de toate felurile, in magazii, case, vapoare, etc.

Mirosul cainelui se apreciaza a fi de 100 de milioane de ori mai puternic si mai subtil decat al omului. Astfel s-au constatat urmatoarele : cainii simt mirosul unor substante care pentru om nu au miros (chinina, solutiile diluate de acid clorhidric sau de acid sulfuric, etc.);mirosurile de substante organice (urina, sangele, parul) sunt percepute de caine in dilutii foarte mari si indicate dupa specific (un caine simte mirosul unei picaturi de sange diluata in 5 litri de apa);deosebesc intre ele mirosuri care pentru om sunt la fel (de exemplu deosebesc aldehida benzoica de nitrobenzol - care pentru om au acelasi miros, de migdale amare);

Cainele poate percepe mirosuri care in conditii normale de viata nu au pentru el nici o importanta, precum parfumul florilor, parfumul de iodoform, etc., dar daca i se cere, le sesizeaza usor chiar daca sunt in dilutii foarte mari;acizii si in special acizii grasi sunt foarte bine perceputi de caine (si tocmai acestia sunt constituentii transpiratiei omului sau animalelor pe care cainii ii miros pe urmele lasate pe sol).

Cu ajutorul cainilor de serviciu, care au fost dresati pentru depistarea stupefiantelor, nu se pot descoperi decat acelea dintre ele care au miros - opiul si derivatii acestuia.Pentru dresajul unui caine care sa depisteze stupefiantele ascunse in orice conditii de mediu este necesar un timp de 6 luni. In urma unei astfel de activitati de descoperire a stupefiantelor, unii caini devin ei insisi dependenti de droguri, cautand in permanenta stupefiante, pana si in padocurile lor.

Pentru depistarea stupefiantelor sunt folosite dispozitive cu raze X, mai ales pentru controlul bagajelor greu accesibile, ca si aparatura de examinare neutronica.Pentru interceptarea transporturilor clandestine se foloseste tehnica avansata cum ar fi radare, nave rapide, avioane AWACS (radare cu raza foarte mare de scanare) si sateliti. Satelitii sunt folositi si pentru depistarea culturilor clandestine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.