Modalitati de crestere a ISD in Romania

7x puncte

categorie: Economie

nota: 9.86

nivel: Facultate

Investitorii straini au propria experienta cu economia de piata asa ca ei sunt in posesia cunoasterii metodei prin care se restructureaza o companie in mod optim. Obtinerea controlului printr-un proces de privatizare bine administrat este cheia restructurarii cu succes.
De asemenea sunt alte efecte ca: cresterea productivitatii, a vanzarilor locale si a exportului (dupa o perioada de creste[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Modalitati de crestere a ISD in Romania

Investitorii straini au propria experienta cu economia de piata asa ca ei sunt in posesia cunoasterii metodei prin care se restructureaza o companie in mod optim. Obtinerea controlului printr-un proces de privatizare bine administrat este cheia restructurarii cu succes.
De asemenea sunt alte efecte ca: cresterea productivitatii, a vanzarilor locale si a exportului (dupa o perioada de crestere a importului). Dar care sunt problemele principale implicate in evaluarea impactului investitiilor straine directe intr-o tara beneficiara.

Analiza economica trebuie sa fie largita pentru a include dimensiunile cantitative si calitative a investitiilor straine.
Este dificil sa facem generalizari privind consecintele investitiilor straine directe; oricum multi analisti sunt de acord ca evaluarea investitiilor straine directe trebuie sa includa mai mult decat efectele cantitative ca de exemplu multiplicatorul locurilor de munca, in final trebuie judecate in functie de contributia lor la competitivitatea tarii beneficiare.

Cum contribuie investitiile straine directe la productivitate? Pentru a raspunde la aceasta este necesar sa diferentiem mai multe tipuri de operatii multinationale (orientate spre piata) care cauta sa obtina profit de la clienti locali. Mai putin obisnuite sunt organizatiile "orientate spre export" care nu sunt preocupate de piata local. In tarile Europei Centrale si de Est primele investitii straine au fost orientate spre piata. In plus doar putini investitori au fost implicati de extragerea de resurse naturale si mai putini de organizatii orientate spre export.

Extractia de resurse naturale poate crese competitivitatea tarii beneficiare prin deschiderea de noi piete in strainatate, in timp ce investitiile orientate spre piata, in mod tipic, nu o poate face. Investitiile orientate spre piata, pe de alta parte, vor fi in mai mare masura capabile sa afecteze antreprenorii locali.

Chestionarul despre investitiile straine directe disponibil pentru oricine la CERT a fost trimis prin posta la sfarsitul lui iunie 1996 in special la directori (uneori la presedinti sau la sefi executivi) ai primelor 508 companii britanice selectate in functie de viitorul lor.Chestionarul a fost conceput pentru a obtine date de prima calitate privind nivelurile actuale ale investitiilor straine directe in Romania. Dupa doua luni de la data la care a fost trimis, doar 21 se raspunsuri folositoare au fost returnate dandu-ne astfel o rata de raspuns de 4,1%.

Au fost de asemenea un numar de 30 de raspunsuri care din diferite motive ca politica de firma, lipsa timpului necesar s-au scurtat pentru recompletarea acestui chestionar. Din cele 21 de firme care au raspuns doar 4 (19% din cei care au raspuns s-au gandit sa faca investitii directe in Romania inca de la inceputul lui 1990); printre ele doar una a raportat ca a facut cel putin o investitie directa in Romania de la inceputul lui 1990. Suma totala este de 0,5 milioane dolari. Alte 3 companii au indicat ca s-au gandit la cel putin o oportunitate de investitie specifica. Alte 3 firme care au evaluat proiectul au respins investitiile in Romania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.