Mobilizarea resurselor financiare ale persoanelor fizice

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Mobilizarea resurselor financiare ale persoanelor fizice
Depozitele- statistici si tendinte
Depozitele banesti reprezinta principala sursa de atragere de disponibilitati, in vederea plasarii ulterioare a acestora de catre banca, respectiv pentru acordarea de credite.

Depozitele bancare sunt -la vedere-caz in care sumele pot fi retrase oricand sau - la t[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mobilizarea resurselor financiare ale persoanelor fizice

Referat despre Mobilizarea resurselor financiare ale persoanelor fizice
Depozitele- statistici si tendinte
Depozitele banesti reprezinta principala sursa de atragere de disponibilitati, in vederea plasarii ulterioare a acestora de catre banca, respectiv pentru acordarea de credite.

Depozitele bancare sunt -la vedere-caz in care sumele pot fi retrase oricand sau - la termen-caz in care sumele nu pot fi retrase decat la expirarea termenelor pentru care au fost constituite. Pentru depozitele la vedere, bancile platesc o dobanda mai mica decat pentru cele la termen, in timp ce pentru pastrarea unor obiecte de valoare percep un comision.

Avand in vedere comportamentul deponentilor in fata unei oferte variate ce presupune existenta multitudinii de factori ce influenteaza decizia deschiderii unui depozit, putem considera ca acestia au tendinta de a alege fie bancile cu risc mic de insolvabilitate, fie cele cu un indice mai mare de insolvabilitate, dar cu o oferta mai buna in ceea ce priveste dobanda, comisioanele si celelalte conditii specificate in conventia de depozit. Astfel, avem urmatoarea clasificare a bancilor din tara noastra, in functie de cota de piata(valoarea totala a activelor):

Preferintele deponentilor se pot indreapta, insa, spre bancile cu o oferta mai atragatoare, dar mai putin sigura. Clasificarile in functie de tipul depozitului(lei, dolari sau euro), scadenta, precum si sumele minime,taxelesi comisioanele aferente sunt prezentate in tabele ce urmeaza.

Economiile in lei ale populatiei au crescut in anul 2006 cu 24,8% (19 la suta in termeni reali) comparativ cu sfarsitul anului 2005. In cadrul acestora, depozitele pe termen au crescut cu 8,7 la suta (pāna la 19,085 miliarde lei), iar volumul certificatelor de depozit s-a majorat cu 4,4 la suta (cifrandu-se la 2,165 miliarde lei). In luna decembrie, economiile īn lei ale populatiei s-au majorat cu 6,4 la suta, pāna la 21,199 miliarde lei, ponderea acestora īn masa monetara reprezentand 19 la suta.

Volumul total al depozitelor a crescut cu 22,03 la suta īn primele noua luni si cu 40,02 la suta fata de septembrie 2005. Cresterea a fost influentata preponderent de variatia depozitelor īn lei (plus 48,62 la suta īn perioada septembrie 2005 - septembrie 2006), īn timp ce depozitele īn valuta s-au majorat cu 28,92 la suta īn acelasi interval.

In ciuda trendului ascendent, cresterea depozitelor a avut un ritm mai lent īn acest an. Īn trimestrul IV 2005 ritmul de crestere a fost de 14,74 la suta, īn trimestrul I 2006 - 5,27 la suta, īn trimestrul II 2006 - 8,88 la suta, iar īn trimestrul III 2006 - 6,47 la suta (īnsa cu influenta pozitiva a includerii depozitelor la CEC īn FGDSB). La 30 septembrie 2006, din totalul depozitelor persoanelor fizice si juridice la institutiile de credit, aproape 58 la suta erau depozite garantate, respectiv 60,7 miliarde lei, restul fiind depozite negarantate - 44,2 miliarde lei.

Aproape 71 la suta din depozitele garantate ale persoanelor fizice si juridice sunt concentrate la primele cinci banci din Romania. Dupa primele noua luni, depozitele īn lei garantate ale persoanelor fizice se cifrau la 25 miliarde lei, īn crestere cu 46,2 la suta fata de finele anului 2005, iar depozitele garantate īn valuta se situau la 15,9 miliarde lei, īn crestere cu 17,9 la suta

Din aceste tabele se poate observa ca bancile bancile cu cele mai mari dobanzi le au bancile mai putin cotate : Banca Romaneasca (locul 12 cu numai 2%) a modificat din ianuarie 2007 dobanzile la depozite, pentru depozitul īn lei, cu dobanda fixa, pentru o perioada de 30 zile, noua dobanda este de 7,3%, pentru cel la 90 zile - 7,5 %, pentru depozitul la 90 zile dobanda este de 7,75%, iar pentru cel la 270 zile si un an - 8,1 %

Depozitele īn lei cu dobanzi variabile, constituite inainte de 14 noiembrie 2005, sunt bonificate cu 6,6%, pentru 30 zile, 7,5% pentru 90 zile si 7,5% pentru 180 zile, 270 zile respectiv un an. Depozitele īn dolari au dobanzi fixe de 5,1% pentru 30 zile, 5,2 % la 180 zile si 5,1%la un an, iar depozitele īn euro sunt bonificate cu 2,65% la 90 zile, 2,75%la 180 zile si 2,85 %la un an.

Economiile īn franci elvetieni sunt remunerate cu 1,25% pentru 90 zile si cu 1,5% pentru cele la 180 zile, respectiv un an. Remunerarea conturilor curente in lei se efectueaza pentru venituri nete din dobanzi rezultate din calculul lunar, mai mari sau egale cu un leu, iar a conturilor curente īn valuta, pentru venituri nete din dobanzi rezultate din calculul lunar, mai mari sau egale cu 0,50 euro.

Libra Bank (locul 28 din 37 cu numai 0.3 procente) detine cele mai bune oferte de dobanzi pentru depozitele in lei cu scadenta la o luna-8%,respectiv la 3 luni-8,1% si la un an-8,5%. Este in top si la depozitele in euro, avand cele mai mari rate pentru 1,3,6 si 9 luni, respctiv 4%, 4.25%, 4.25% si 4.5%. in ceea ce priveste depozitele in usd banca ofera dobanda de 5.25% si 5.5% pentru un an ,respectivdoi ani, cele mai mari din aceasta categorie.

Banca ProCredit(locul 24 cu 0.4% cota bancara); activitatea de servicii bancare a bancii a avut o evolutie ascendenta pe tot parcursul anului 2006. Numarul de clienti ai ProCredit Bank pe servicii bancare a ajuns la aproape 65.000 la finele lunii octombrie 2006, in crestere cu 82% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Fondurile atrase din activitatea de retail sunt destinate utilizarii in activitatea de creditare a bancii. ProCredit Bank este singura banca de microfinantare din Romania si se adreseaza prin produsele sale de creditare unei categorii aparte de clienti, microintreprinzatorii si intreprinderile mici si mijlocii.

Bancile mari isi atrag clienti cu noi pachete de produse si servicii sau cu mici cresteri a ratelor de dobanda. Banca Comerciala Romana (BCR) impreuna cu BCR Asset Management au lansat un pachet financiar format dintr-un depozit bancar in lei la termen si din unitati de fond BCR Clasic, BCR Dinamic sau BCR Expert.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.