Mobilitatea spatiala a populatiei

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Migratia este studiata apoi ca factor al redistribuirii populatiei in teritoriu, ca factor al cresterii urbane, al omogenizarii sociale, in ultima analiza. Procesul este deosebit de amplu si cu implicatii pe toate palnurile. Este suficient sa dam o singura cifra. La recenamantul populatiei din 15 martie 1966, numarul celor inregistrati ca fiind nascuti in alta localitate decat aceea a domiciliului[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mobilitatea spatiala a populatiei

Migratia este studiata apoi ca factor al redistribuirii populatiei in teritoriu, ca factor al cresterii urbane, al omogenizarii sociale, in ultima analiza. Procesul este deosebit de amplu si cu implicatii pe toate palnurile. Este suficient sa dam o singura cifra. La recenamantul populatiei din 15 martie 1966, numarul celor inregistrati ca fiind nascuti in alta localitate decat aceea a domiciliului actual, s-a ridicat la 6.241.565 sau aproape o treime din populatia totala a tarii, de 19.103.163 persoane. In perioada 1968-1975 fluxurile migratorii au antrenat un numar de 2.555.104 locuitori.

In capitolul de fata ne vom margini la considerarea migratiei ca factor al miscarii generale a populatiei. Problema va fi reluata, intr-o alta optica, la studiul populatiei urbane si rurale. In acest scop, vor fi prezentate principalele notiuni, indici, metode de descriere si analiza a migratiei, in special, a celei interne.
Mobilitatea populatiei este procesul prin care persoanele isi schimba statutul rezidential, profesional sau social prin trecerea la alt statut. In mod corespunzator, schematic se pot distinge: mobilitatea spatiala (teritoriala sau geografica), mobilitatea profesionala si mobilitatea sociala.

Prin extindere, se poate aplica si la schimbarea statutului matrimonial - trecerea de la o stare civila la alta - , la schimbarea statutului educational etc. Pentru mobilitatea profesionala si sociala, trecerile - in sociologia clasica - sunt cele care se refera la doua generatii succesive: categoria socioprofesionala a parintilor si a copiilor lor, categoria sociala a parintilor si cea a copiilor, deci privite in optica "intergeneratii".

Studiile moderne apeleaza, in descrierea si analiza mobilitatii - indiferent de caracterul ei - , la metoda longitudinala (pe cohorte) si la reprezentarea matriciala, cu ajutorul matricei probabilitatilor de trecere de la un statut la altul, de la o stare la alta, tocmai datorita faptului ca mobilitatea este o multime de treceri. Acesta si explica tendinta recenta de folosire a ideii proceselor si lanturilor Markov.

Mobilitatea spatiala a populatiei este procesul care cuprinde suma deplasarilor populatiei in spatiu, determinate de cauze variate, pe distante mai mari sau mai mici, insotite sau nu de schimbarea definitiva (permanenta) a domiciliului legal sau obisnuit. In aceasta notiune intra deplasarile turistilor, ale lucratorilor sezonieri, ale navetistilor, ale persoanelor dintr-o localitate in alta, inclusiv ale celor insotite de schimbarea definitiva a domiciliului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.