Mobilierul Secolului al XVIII-lea in Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Liceu

Ceea ce a ajuns sa fie cunoscut ca stilul Queen Anne (a domnit intre 1702-14) este cel mai aproape asociat cu evolutia piciorului cabriole (curbat dublu). Traversele in forma de H ale celor mai timpurii scaune cu picioare cabriole au fost curand abandonate, si atat mesele cat si scaunele se sprijineau pe picioare usor serpentinate incheiate cu "labe". Curbe mai robuste s-au dezvoltat mai tarziu, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mobilierul Secolului al XVIII-lea in Anglia

Ceea ce a ajuns sa fie cunoscut ca stilul Queen Anne (a domnit intre 1702-14) este cel mai aproape asociat cu evolutia piciorului cabriole (curbat dublu). Traversele in forma de H ale celor mai timpurii scaune cu picioare cabriole au fost curand abandonate, si atat mesele cat si scaunele se sprijineau pe picioare usor serpentinate incheiate cu "labe". Curbe mai robuste s-au dezvoltat mai tarziu, iar genunchii sau umflaturile din partea de sus a picioarelor erau deseori decorate cu medalioane sculptate in forma de scoica. Pana la domnia lui George I (1714-27), terminatiile picioarelor erau deseori de varietatea labei de leu sau a mingii-in-gheara.

DE LA PALLADIANISM LA ROCOCO
Miscarea Palladiana din anii 1720 si 1730, care reflecta o reinsufletire a stilurilor romane clasice, a coincis cu o tranzitie graduala de la nuc la mahon. Luciul si duritatea mahonului l-au facut materialul ideal folosit pentru scaune, care erau ornamentate cu motive sculptate vioi, si pentru mobilierul conceput arhitectural al lui William Kent si al contemporanilor sai.

Chiar si in timp ce disciplina sobra a formei clasice era promovata de suporterii principiilor Palladiene, Rococo-ul francez castiga teren in Anglia, o miscare incurajata atat de fluxul de mestesugari imigranti cat si de disponibilitatea crescanda a cartilor cu modele ilustrand opera celor mai importanti designeri francezi. Noile idei au prins radacini in confectionarea cabinetelor, si mobilierul a inceput sa arate intortocherile si curbele nelinistite si asimetrice ale Rococo-ului.

Thomas Chippendale (1718-79) si-a dedicat viata productiei de mobilier frumos si robust, iar cartea sa de modele Catalogul Gentleman-ului si al Producatorului de Cabinete (1754, 1755 si 1759-62) a revolutionat confectionarea mobilierului in Marea Britanie. A fost prima carte de design care sa acopere toate tipurile de mobilier, si succesul sau in distilarea stilurilor actuale de decoratie intr-o forma care era ata lucrabila pentru producatorul de cabinete cat si acceptabila clientilor sai a condus catre adoptarea numelui de "Chippendale" ca o eticheta generica pentru mobilierul mijlocului de secol XVIII. Practic toata mobila prezenta in cartea de modele face aluzie la Rococo.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.