Moartea tisulara

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Zonele de necroza au culoare galbuie-cenusie, sunt uscate, lipsite de luciu. La putin timp dupa instalarea necrozei, consistenta teritoriului afectat nu difera de cea normala, insa progresiv devine friabila. In jurul focarelor mari se formeaza o zona de reactie vitala, reprezentata de un brau de culoare rosie (hiperemie).Necroza ceroasa (de tip Zenker) este specifica atat musculaturii striate, cat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moartea tisulara

Zonele de necroza au culoare galbuie-cenusie, sunt uscate, lipsite de luciu. La putin timp dupa instalarea necrozei, consistenta teritoriului afectat nu difera de cea normala, insa progresiv devine friabila. In jurul focarelor mari se formeaza o zona de reactie vitala, reprezentata de un brau de culoare rosie (hiperemie).Necroza ceroasa (de tip Zenker) este specifica atat musculaturii striate, cat si netede. Cauzele care conduc la instalarea acestei leziuni sunt diverse, printre care carenta in vitamina E si seleniu (boala muschilor albi).

Astfel, acest tip de necroza este o continuare fireasca a distrofiei hialine musculare. Grupele musculare cele mai afectate sunt muschii coapsei, ai centurii scapulare (trenul anterior), diafragmul si miocardul. La galinacee este intalnita necroza ceroasa a musculaturii stomacului triturant.
Macroscopic, muschii prezinta striuri de culoare albe-galbui, lucioase, cu aspect de ceara. Consistenta este flasca, rigiditatea postmortem fiind slaba.

Necroza de cazeificare este un tip particular de necroza de coagulare. Se asociaza cu bolile cronice provocate de microorganisme care se dezvolta intracelular (Mycobacterium spp.). Se dezvolta in toate tesuturile si organele. Organele afectate prezinta acumulari nodulare sau difuze de mase cu aspect grunjos, uscate, unsuroase, de culoare alb-cenusie sau galbuie, asemanatoare cu branza de vaci.
Necroza umeda (de colicvatie sau de ramolitie) se produce in situatia in care distrugerea tisulara se realizeaza rapid, producandu-se o topire a tesuturilor afectate.

Acest tip de necroza afecteaza structurile tisulare care retin apa si sunt sarace in proteine coagulabile. Sistemul nervos central este cel mai des afectat, leziunea macroscopica fiind denumita cu termenul de ramolisment, iar cea microscopica malacie.
Ramolismentul rosu apare consecutiv traumatismelor produse in urma contuziilor (lovituri) sau prin migratia unor larve de paraziti si in infarctul cerebral. Zona de necroza va retine o cantitate mare de sange, avand culoare rosie-negricioasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.