Moartea neagra - ciuma

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.60

nivel: Liceu

Morminte comune
In citeva saptamani, luni, au murit atat de multi, incat oamenii au fost nevoiti sa sape uriase gropi comune, dar si acestea s-au umplut curand, multe victime ramanand in locul in care si-au gasit moartea.
Se pare ca ciuma a aparut pentru prima oara in anii 1330, in Asia Centrala. A facut ravagii prin China de Est si India, s-a extins spre vest, prin Orientul Apropiat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moartea neagra - ciuma

Morminte comune
In citeva saptamani, luni, au murit atat de multi, incat oamenii au fost nevoiti sa sape uriase gropi comune, dar si acestea s-au umplut curand, multe victime ramanand in locul in care si-au gasit moartea.
Se pare ca ciuma a aparut pentru prima oara in anii 1330, in Asia Centrala. A facut ravagii prin China de Est si India, s-a extins spre vest, prin Orientul Apropiat si Africa de Nord, ajungand in Europa.
Citeva regiuni, ca de exemplu Scandinavia, au ramas fara populatie. Norvegienii din Groenlanda au disparut fara urma. Bogati, saraci, batrani, tineri, au murit deopotriva. Preotii au fost cei mai expusi, fiindca s-au ocupat mai mult de bolnavi. Citeva teritorii insa, ca de exemplu Milano si imprejurimile ei, au fost mai pufin afectate.

Fiindca nu se cunostea cauza reala a bolii, nu se putea trata. Medicii au utilizat cele mai traznite metode de vindecare. Unul dintre ei de exemplu a prescris un tratament cu un amestec preparat din melasa de 10 ani, bucati de sarpe, vin si inca 60 de componente. Un alt medic era de parere ca bolnavul trebuie sa doarma pe partea dreapta, apoi pe cea stinga. Dar nimic nu ajuta.
Multi au apelat la religie, considerind ca Dumnezeu vrea sa pedepseasca lumea pacatoasa cu aceasta boala. Unii se alaturau marsului celor care se loveau in public cu bastoane de piele prevazute cu cuie, altii se incuiau, sau fugeau cat mai departe. Vazand apropierea mortii, mii isi gaseau consolare in diverse placeri.

Faptul ca nu se putea prevede evolutia bolii, a facut-o si mai misterioasa. Cum era posibil ca intr-un oras sa moara doar o zecime din populatie, iar in altul o jumatate? Astazi stim deja ca in acele vremuri trei tipuri de pesta faceau ravagii: paest (ciuma) bubonica era cea mai frecventa, dar celelalte doua erau si mai periculoase.

Una dintre ele, pesta pulmonara, se dezvolta in cazul in care bacteria pestei patrundea in plamani. Cei care inhalau bacteriile eliminate in aer prin stranut sau tuse, se imbolnaveau imediat, astfel incat boala s-a extins extrem de repede, si ucidea in timp foarte scurt.
Daca cineva era intepat de un purice purtator, bacteriile ajungeau imediat in sange, moartea survenind in decurs de cateva ore. Victimele se culcau fara a avea cea mai mica banuiala, si nu se mai trezeau. Aceasta varianta a bolii este cunoscuta astazi ca pesta septicemica.

Pesta se intoarce
In 1351 s-a terminat primul mare asalt al "Mortii Negre". Istoricul medieval Froissart a considerat ca aproximativ o treime din populatia globului a murit din aceasta cauza. Cele mai noi cercetari au confirmat aceste aproximari. Este aproape sigur ca in Europa rata mortalitatii era de cel putin 1/3.
"Moartea Neagra" s-a retras, dar numai pentru o vreme. In 1361, in 1369, apoi cu regularitate, a reaparut pana la sfarsitul secolului XV. Mai tarziu, a reaparut din ce in ce mai rar; in Anglia ultima epidemie a fost in 1665: atunci au murit aproximativ 100 de mii de oameni.

Pesta nu a disparut nici pana astazi. La sfarsitul secolului XIX a reaparut in Asia si doar in India a facut 6 milioane de victime; tot aici, nu demult - in 1995 - a cauzat pierderea multor vieti omenesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.