Moartea lui Fulger - G.Cosbuc

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.02

nivel: Liceu

Poetul creeaza o introducere cruda, in care solul duce cea mai grea veste pe care un parinte o poate primi,vestea mortii odorului , veste data de catre sol si corbii care simbolizeaza moartea.
Dupa introducerea facuta urmeaza durerea pe care parintii o simt dupa pierderea fiului si jelitul acestuia , poetul ataca in mod indirect sensibilitatea cititorului care simte aceiasi durere si comp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moartea lui Fulger - G.Cosbuc

Poetul creeaza o introducere cruda, in care solul duce cea mai grea veste pe care un parinte o poate primi,vestea mortii odorului , veste data de catre sol si corbii care simbolizeaza moartea.
Dupa introducerea facuta urmeaza durerea pe care parintii o simt dupa pierderea fiului si jelitul acestuia , poetul ataca in mod indirect sensibilitatea cititorului care simte aceiasi durere si compatimeste parintii indoliati .Caderea in deznadejde incolteste in constiinta parintilor care inebunesc de durere.Tatal nu poate sa-si recunoasca fiul din cauza ranilor ,"pe cel frumos cum insuti esti" se gandeste ,daca fiul lui ,un erou a murit asa de crunt ,oamenii rai caree ar trebuii sa primeasca o pedeapsa mai mare cum mor?'Cum pier misei daca pier cei buni asa?'
Apar imediat nebunia si haosul ,mama se topeste pe picioare ii albeste parul si alearga cu el despletit rupandu-si hainele ,lucru neobisnuit ce denota lipsa de control a fiintei indurerate "Cu parul alb si despletit , Prin largi iatacuri alerga ,Cu hohot lung ea blastema " .
Printi nu isi pot imagina viata fara fiul lor "De dragul cui sa mai traiesti?"pe cine sa mai astepte venind si pe cine sa mai imbratiseze cu dor intrebare care doare ,.
Refuzul acestoraa de a se desparti de odorul lor acceptand chiar sa moara odata cu el alegand acest drum decat in care fiul nu mai este .Nu-l dau din brate nimanui !Inchideti-ma-n groapa lui .
Emotionant e strigatul de durere al mamei îndoliate, care nu mai crede în nimic, nici chiar în Dumnezeu, în fata caruia: "Ori buni, ori rau tot un mormânt! / Nu-i nimeni drac si nimeni sfânt! / Credinta-i val, iubirea vânt / Si viata fum". Schimbarea rapida a celui care odata era de neinvins si caruia nu I era frica de moarte ,acum in locul armelor tine faclii de ceara care au rolul in a lumina drumul celui dus in cealanta lume iar pe piept are merindele pentru lumea celanta " in dreapta cea fara de temut mana care tinea odinioara scutul care il proteja acum tine banul care in religia crestina are rol in trecerea vamilor lumii celeilante Strigarea celui mort De a se ridica sa vada cum vin cei care-l iubesc dupa dansul si cata durere pricinuieste moartea lui ,in speranta ca vazand acestea ar invia numai sa imprastie durereaa ,strigatele de jale sunt atat de dureroase incat cititorul ia parte cu desavarsire la inhumarea decedatului ,in fata lui desfasurandu-se totul ca o amintire sau ca un vis .
Craiul este ingropat in armura lui care are rol in a mira ingeri din cer si insusi pe Creator de vitejia si stralucirea lui ,cum a fost in viata lui de muritor asa sa continuie si in cer ,loc asigurat in credinta ca viata lui a fost una dreapta si fara de pacate ,lucru care apare in credinta crestina .
In momentul in care trupul se indreapta catre groapa durerea creste iar vaietele rasuna si mai tare simtind ca in scurt timp contactul fizic nu va mai fi posibil starnind furia , nebunia .
" si popi sirag cadelnitand ceteau ectenii de comand" Preotii in numar mare care citesc rugaciunile specifice situatiei ,rugaciuni la parastas ,pentru sufletul celui mort sunetul clopotelor plansetele si vaietele ,asezarea ierarhica a oamenilor in urma mortului osteni ,sfetnici, feciori de crai si in continuare oamenii de rand "si nat de rand" .
In religia crestina unul dintre cele mai mari pacate este Caderea in deznadejde ,lucru inevitabil in situatia in care se afla parinti indurerati mama blesteama cumplit renegand credinta in Cel De Sus ,Viata nu mai are sens iar toate visele -I sunt spulberate ,nu mai asteapta de la viata nimic si viata - I -se pare " fum' .Moartea fiului luandu-I dorinta de a trai si viata este de acum fara rost "De mori tarziu ori mori curand ,De mori satul ori mori flamand ,Tot una e si rand pe rand ne ducem toti " Omul nu lasa nici o urma in urma lui cum nu lasa nici pestele in apa urma sau soimul in aer neinsemnand faptul ca esti mare cat muntele sau mic cat pumnul..
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.