Moartea lui Cioran

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.71

nivel: Liceu

La Cioran, in schimb, boala finala pare sa faca parte din destinul sau. Nu ca ea ar fi fost pre-scrisa, ci mai degraba "chemata" si provocata, pastrindu-si totodata imprevizibilul ei. Ea este punctul inspre care eroul avanseaza implacabil, in pofida tuturor aparentelor si a faptului ca se crede propriul sau stapin, aducind la lumina zilei concluzia care rezulta din dialogul lui cu zeul prin interm[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moartea lui Cioran

La Cioran, in schimb, boala finala pare sa faca parte din destinul sau. Nu ca ea ar fi fost pre-scrisa, ci mai degraba "chemata" si provocata, pastrindu-si totodata imprevizibilul ei. Ea este punctul inspre care eroul avanseaza implacabil, in pofida tuturor aparentelor si a faptului ca se crede propriul sau stapin, aducind la lumina zilei concluzia care rezulta din dialogul lui cu zeul prin intermediul oracoluAZlui. Pe scurt, ea poarta in sine toata incarcatura dez-nodamintului tragic: are in ea cruzime, ironie si acel amestec de firesc cu neasteptat care da marca incon-fundabila a pedepsei divine.

Cioran era un ipohondru. Toata viata si-a pindit, sistematic, bolile. Mai mult, ca toti ipohondrii, sus-pectindu-se, ingrijindu-se si citind despre boli, devenise competent si avea voluptatea de a imparti sfaturi medicale in dreapta si in stinga. Scrisorile caAZtre fratele lui sint pline de pedanterii medicale: de la cum sa faci un ceai de plante ca sa aiba efect, si mai ales cum sa-1 bei (cu o mina ridicata in sus!), si pina la prescriptii sofisticate si nume exotice de medicaAZmente. El insusi se duce, dupa cum rezulta din coresAZpondenta si din Caiete, mai tot timpul la medic. Sala de asteptare, scaldata in indecenta bolnavilor care se marturisesc povestindu-si bolile, il ingrozeste, il face sa plece si ii smulge reflectii care intra sub forma de aforisme amare in cartile sale.

Fapt care nu-1 impieAZdica, bintuit de spaima tuturor bolilor, sa revina penAZtru a povesti din nou ce a simtit si ce a vazut. in tinerete viseaza sa aiba sifilis, element obligatoriu in recuzita oricarui geniu, pentru ca apoi, la Paris, sa-si pindeasca nopti intregi miscarile interioare ale trupului, sa suprime sarea, sa manince ani la rind legumes vapeur. Acest balans permanent intre psihoAZlogia marilor damnati romantici si precautia mic-bur-gheza ingrijorata de un stranut ii da aerul simpatic de copil mare care trebuie iubit si ingrijit. Ceea ce se si intimpla, de altfel. Ani la rind, Simone Boue pleaca in fiecare zi din mansarda din rue de l'Odeon la ora 7 dimineata; la 8 trebuie sa fie la scoala din Ver-sailles unde preda engleza.

La 12, revine in locuinta pariziana, pentru a-i pregati lui Cioran legumele fierAZte in aburi. La ora 2 trebuie sa fie din nou la scoala... Iar Cioran, care nu a dormit noaptea din cauza furnicaturilor insuportabile din picioare, se trezeste catre prinz, manihca si apoi se intimpla sa scrie. Despre ce? Despre facerea lumii ca primul act de sabotaj. Despre regretul ca Nimicul a trebuit sa se transforme in ceva. Apoi despre uritenia omului. Despre insomAZnie, despre absurd, despre boala si moarte. Apoi despre Dumnezeu care e raspunzator de toate acesAZtea. Apoi despre paradisul copilariei, despre inocenAZta, despre fericirea de a fi cioban la Rasinari si despre nenorocirea de a fi scriitor la Paris.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.