Moara cu noroc de Ioan Slavici - eseu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Opera este consistenta, organizata in 17 capitole, circulara, deoarece incepe si se sfarseste prin interventia batranei.Datorita faptului ca avem de-a face cu o nuvela, nu actiunea, ci personajele dau valoarea artistica scrierii. Tema nuvelei o constituie consecinta nefasta pe care lacomia pentru bani le are asupra individului, hotarandu-i destinul pe masura abaterilor de la principiile etice fund[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc de Ioan Slavici - eseu

Opera este consistenta, organizata in 17 capitole, circulara, deoarece incepe si se sfarseste prin interventia batranei.Datorita faptului ca avem de-a face cu o nuvela, nu actiunea, ci personajele dau valoarea artistica scrierii. Tema nuvelei o constituie consecinta nefasta pe care lacomia pentru bani le are asupra individului, hotarandu-i destinul pe masura abaterilor de la principiile etice fundamentale ale sufletului omenesc. Are deci, valori etice si psihologice, dorind sa demostreze ca dorintele de imbogatire/parvenire duc la declinul moral si spiritual al individului.

Pe un plan mai profund ,tema acestei opere este destinul ca fatalitate impusa de adancimile sufletesti ale personajelor . Se poate sublinia si o conceptie estetica in viziune clasica:"pentru ca ceva sa fie frumos trebuie inainte de toate sa fie bun si adevarat".(Slavici)Titlul denumeste spatiul in care se implineste destinul personajelor pedepsite pentru ca au incalcat norma morala. Semnificatia titlului este mai degraba ironica ,sugereaza un topos negativ, idee sustinuta de mentalitatea rurala("la moara dracii macina sufletele"),iar alaturarea calificativului"cu noroc" nu face decat sa il amageasca amarnic pe cel care vrea sa infrunte intelepciunea colectivitatii.

Carciuma numita "Moara cu noroc" inseamna de fapt Moara cu ghinion, moara care aduce nenorocirea, pentru ca usurinta castigurilor de aici ascunde abateri etice grave (nelegiuirea si crima). Compozitia si structura nuvelei: Nuvela este realista, de factura clasica, avand o structura viguroasa, unde fiecare episod aduce elemente esentiale si absolut necesare pentru firul epic. Ca relatii temporale, intamplarile din cele 17 capitole se afla in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii si sunt integrate de cuvintele rostite de batrana la inceputul si Ia finalul operei: "- Omul sa fie multumit cu saracia sa [...] Simteam eu ca nu are sa iasa bine; dar asa le-a fost dat".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.