Moara cu noroc - semnificatia titlului

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

. Este o tehnica de subversiune prin care naratiunea intra in conflict cu titlul care, in mod logic, ar fi trebuit sa se numeasca "Hanul cu nenoroc". Spre deosebire de motivul hanului in literatura romana, la Slavici hanul este un loc al pervertirii sufletesti in care se altereaza principiile sanatoase ale vietii si in care omul isi uita idealurile inalte ale vietii. Isi innabusa pornirile inimii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc - semnificatia titlului

. Este o tehnica de subversiune prin care naratiunea intra in conflict cu titlul care, in mod logic, ar fi trebuit sa se numeasca "Hanul cu nenoroc". Spre deosebire de motivul hanului in literatura romana, la Slavici hanul este un loc al pervertirii sufletesti in care se altereaza principiile sanatoase ale vietii si in care omul isi uita idealurile inalte ale vietii. Isi innabusa pornirile inimii pentru a se complace intr-o existenta materialista sordida.

Moara este un simbol al miscarii neintrerupte, de aceea Slavici inlocuieste "termenul han" cu "moara" pentru a extinde conotatiile cuvantului. Moara va macina nemilos destinele personajelor, amestecandu-le ca intr-un imens malaxor. Moara constituie un cronotop (maracini, pamant arid, corbi, cruci), un punct in care se schimba balanta destinului unui personaj.Ca loc al tuturor si al nimanui, hanul este spatiul in care intimitatea si siguranta familiei este amenintata. Identificarea caminului cu hanul va sta la baza tuturor tragediilor, transformand pe Ghita din postura de stapan in aceea de sluga, de victima.

Locurile sunt pustii, neprietenoase, parca lipsite de viata, incat drumetul care zareste hanul se bucura ca l-a ajutat norocul, de unde si titlul nuvelei.In ciuda perspectivelor de afacere prospera, "moara cu noroc" este un univers al patimilor prin care omul ajunge la o adevarata "coborare in infern" (Ghita - patima banilor, Ana - caderea in pacat, simtul valorilor este pervertit, Lica - patima de a stapani oamenii, betia puterii). Oamenii pustiului sunt personaje infernale, cum este Lica, de aceea destinul lui suporta rigorile unui taram lipsit de umanitate.

Subiectul nuvelei, ca si ironia din titlu, sugereaza o lume salbatica, nesupusa nici uneia din legile cunoscute. Dimpotriva, samadaii isi impun propriile legi incalcand invatatura straveche a cumpatarii, ceea ce distruge fericirea simpla a familiei. Trei destine apar impletite pe parcursul actiunii intr-un crescendo al deriziunii. Fiecare dintre cele trei personaje schimba in rau destinul celuilalt. Insusi Lica va sfarsi tragic, in ciuda modului in care ignora legile omenesti si divine.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.