Moara cu noroc - nuvela realist psihologica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Referat despre Moara cu noroc - nuvela realist psihologica
NUVELA PSIHOLOGICA:
Opera lui Slavici este o nuvela psihologica prin tematica,prin conflict interior,prin modalitatile de caractrizare a personajului,si de investigare psihologica.In nuvela psih.,accentul cade asupra complexitatii personajului,asupra transformarilor interioare ale constiintei sale si asupra tensiunilor suflet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc - nuvela realist psihologica

Referat despre Moara cu noroc - nuvela realist psihologica
NUVELA PSIHOLOGICA:
Opera lui Slavici este o nuvela psihologica prin tematica,prin conflict interior,prin modalitatile de caractrizare a personajului,si de investigare psihologica.In nuvela psih.,accentul cade asupra complexitatii personajului,asupra transformarilor interioare ale constiintei sale si asupra tensiunilor sufletesti traite de acesta. Lumea din afara este generatoarea miscarilor de constiinta,in ea se reflecta,sub forma actiunilor concrete,conflictele interioare ale personajului,dar nu isi modifica principiile fundamentale de functionare in urma acestor transformari.

Protagonistul Ghita decide sa renune la statutul de cismar,in favoarea celui de carciumar.Ia in arenda un han frecventat ,insa asocierea sa cu Lica Samadaul,seful porcarilor si al turmelor de porci din imprejurimi,dorinta sa de a se imbogati cat mai repede indiferent de mijloace,il vor transforma intr'o victima a propriilor sale aspiratii.

NUVELA REALISTA:
Aceasta opera este o nuvela realista deoarece timpul si spatiul sunt bine precizate,(Ardealul sec xix),autorul transpune realitatea exact asa cum este ea,iar tema este una dintre cele mai intalnite la realisti:averera,banul,mai exact dezumanizarea omului in fata banului.

TEMA:nuvelei este dezumanizarea lui Ghita in fata banului.

TITLUL:are valoare simbolica,fiind,in acelasi timp,si ironic.Norocul asteptat se dovedeste a fi nenoroc,datorita abordarii gresite a destinului. Subst "moara" capata o semnificatie ascunsa.In locul morii care macina bucatele,oferind cele necesare traiului indestulat,se afla o carciuma.Daca moara macina bucatele,carciuma,loc al pierzaniei,"macina" destinele umane.

RELATII TEMPORALE SI SPATIALE:
Actunea nuvelei se desf.intr'un spatiu real,translvanean,fapt indicat de secventele descriptive de la inceputul cap al 2lea.:"de la Ineu,drumul de tara o ia pritre paduri si peste tarii...". Timpul desfasurarii actiunii este a2a jum a sex 19,de la Sf.Gheorghe ,cand Ghita ia in arenda carciuma,pana la Paste,cand locul arde,iar protagonistii mor.

SUBIECTUL OPEREI:
Alcatuita din 17 cap.,nuvela are u subiect concentrat.In expozitiune,Ghita,cizmar sarac dar onest,harnic si muncitor,hotaraste sa ia in arenda carciuma de la "Moara cu noroc",pt a castiga rapid bani.Carciuma este asezata la rascruce de drumuri,izolata de restul lumii,inconjurata de pustietati intunecoase.O vreme,la Moara ,afacerile ii merg bine lui Ghita.Carciuma devine un loc umanizat de cand Ghita este acolo cu familia.Oamenii nu mai spun ca vor opri la carciuma,ci ca vor opri la Ghita,semn al sociabilitatii lui.Relatiile de familie sunt infloritoare,familia este prospera si cunoaste pacea sufleteasca. Aparitia lui Lica Samadaul,seful porcarilor,la Moara cu noroc, constituie intriga nuvelei,declanseaza in sufletul lui Ghita

CONFLICTUL INTERIOR si tulbura echilibrul familiei.Desfasurarea actiunii ilustreaza procesul de instrainare a carciumarului fata de familie,care,dornic sa faca aavere,se indeparteaza treptat de Ana si deine complicele lui Lica la diverse nelegiuiri , primind de la Lica bani obtinuti din jafuri si crime.Este anchetat in 2 randuri,fiind acuzat de complicitate in jefuirea arendasului si chiar uciderea unei femei si a unui copil ,dar nus e poate dovedi nimic.Mustrarile de constiinta alterneaza cu momentele de sinceritate in care isi cere iertare de la sotie.Carciumarul se aliaza cu jandarmul Pintea ,fost tovaras al lui Lica,pt a'l da in vileag pe Samadau,insa nu joaca cinstit ,caci doreste sa'si pastreze o parte din banii obtinuti din afaceri necurate.Punctul culminant ilustreaza dezumanizarea lui Ghita.La sarbatorile Pastelui,Ghita isi arunca sotia in bratele lui lica,lasand'o singura la carciuma,in timp ce el merge sa'l anunte pe jandarm ca Lica are asupra lui banii furati.Dezgustata de lasitatea sotlui,Ana i se daruieste lui Lica.Cand se intoarce si isi da seama de acest lucru,Ghita o ucide pe Ana,fiind la randul lui omorat din ordinul lui Lica.Deznodamantul este tragic.Un incendiu provocat de oamenii lui lica mistuie carciuma. Pt a nu cadea viu in mainile lui Pintea,Lica se sinucide. Singurele personaje care supravietuiesc sunt batrana si copiii,nuvela avand astfel un funal moralizator.

INCIPITUL: are statutul unui prolog si il surprinde pe Ghita sfatuindu'se cu soacra sa, cu privire la ideea de a lua in arenda carciuama de la M
FINALUL: o readuce in prim-plan pe batrana.Aceasta incheie simetric nuvela,printr'o replica cu privire la destinul celor 2 soti:"asa le'a fost data..".Avertismentul initial isi confirma astfel valoarea de adevar universal.

SIMETRIA INCIPITULUI CU FINALUL: se realizeaza prin descrierea drumului . Simbolistica initiala a drumului se completeaza , in final, cu sugestia drumlui vietii care continua si dupa tragedia de la Moara cu noroc.:"apoi ea lua copiii si pleaca mai departe...".

CONFLICTUL: Fiind o nuv psih,in "Moara cu noroc" conflictul central este cel moral psihologic,conflict interior al protagonistului.
Pers principal,Ghita, traieste u puternic conflict interior , osciland intre dorinte puternice,dar contradoictorii:dorinta de a ramane om cinstit,pe de o parte, si dorinta de a se imbogati alaturi de Lica , pe de alta parte. In constiinta pers princ,acest conflict duce la pierderea increderii de sine,fapt care,in planul exterior,afecteaza grav reltiile sale de familie. De asemenea , conflictul interior se reflecta in plan exterior, pri confruntarea dintre carciumarul Ghita si Lica Samadaul.

CONSTRUCTIA PERSONAJELOR:
Pers princ din nuvela,Ghita, este unul complex,in jurul lui polarizandu'se intreaga actiune.El intra in relatie cu toate cel;elalte personaje,care ii nuanteaza evolutia.Framantarile si transformarile sale interioare sunt urmarite cu atentie si sunt redate fie direct de catre narator,fie prin stil indirect liber,fie direct de catre alte personaje sau de catre el insusi.

CONCLUZIE:
Asadar,din prezentarea subiectului,a conflictului interior si exterior al protagonistului,a timpuli si spatiului bine precizate s a veridicitatii intamplarilor , observam ca nuvela "Moara cu noroc" este o nuvela realist-psihologica.
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.