Moara cu noroc - nuvela psihologica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.78

nivel: Facultate

In timp ce se afla la studii in Viena l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, cu care s-a si imprietenit. "Intalnirea dintre un temperament in ut si echili- brat cu unul romantic si dezlantuit a fost, in afara oricarei indoieli, utila si necesara pentru amandoi"1 . Desi era mai mic de ani, marturiseste Slavici de Eminescu, " era cu mult mai mare ca stiinta, strivitor ca superioritate intelectuala si, mai[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc - nuvela psihologica

In timp ce se afla la studii in Viena l-a cunoscut pe Mihai Eminescu, cu care s-a si imprietenit. "Intalnirea dintre un temperament in ut si echili- brat cu unul romantic si dezlantuit a fost, in afara oricarei indoieli, utila si necesara pentru amandoi"1 . Desi era mai mic de ani, marturiseste Slavici de Eminescu, " era cu mult mai mare ca stiinta, strivitor ca superioritate intelectuala si, mai presus ca toate, om cu inima deschisa si ntotdeauna plin de caldura sfanta a celor alesi"2 .

Vazand in tanarul din Siria un talent in utic, dotat cu adancime de gandire si cu putere de munca, Eminescu il indeamna pe Slavicisa scrie, convins de talentul sau exceptional: " Eu cred ca Slavici este un scriitor cu viitor, el cugeta drept, are idei originale si va scrie foarte bine cand va manui mai usor limba romaneasca".Dupa cativa ani, ca redactor la ziarul"Timpul" din Bucuresti, Ioan Slavici pleaca la Sibiu pentru a-si mentine promisiunea de a infiinta un ziar in Ardeal.

Ziarul care apare la 26 aprilie 1884 se numeste "Tribuna" si se remarca ca o publicatie importaanta din punct de vedere cultural, scrisa intr-o frumoasa limba romaneasca. Unitatea culturala si literara este vazuta, datorita lui Slavici, pe o baza populara, pornind de la contributia poporului in acest domeniu, pentru ca punctual de plecare al dezvoltarii literare "nu poate sa fie decat in poezia noastra populara", marturiseste Slavici intr-un articol din "Tribuna".

Ioan Slavici pune mare pret pe ridicarea culturala si spirituala a poporului, scriind in acest sens carti de etica si educatie, da sfaturi pentru crestera pruncilor,considera familia drept celula societatii si garantia ordinii. Ca toti ardelenii era inclinat spre ordine si moralitate, fiind de parere ca literature trebuie sa aiba un scop moral inalt si totodata practice.

In cele aproape o suta de nuvele, schite, povesti, I. Breazu "exeget laborious al operei lui Slavici"3 , a remarcat inainte de toate o asa-numita "etapa idilica"4 in evolutia creatiei lui Slavici.Avand in vedere ca scriitorul a inceput cu prelucrari de povesti populare si a recomandat inspiratia din folclor, Pompiliu Marcea arata ca "scrierile idilile ale lui Slavici, in sensul unui conflict sumar si bazat pe scheme, sunt presarate in intregul drum al activitatii sale, nefiind apanajul primei perioade"5.

Si pentru ca observatia lui I. Breazu, se refera mai cu seama la nuvelele publicate in "Novele din popor"(1881), trebuie sa observam ca tot aici se intalnesc si nuvele cu final tragic, cum ar fi "Moara cu Noroc".Prezenti in nuvelele lui Slavici sunt si copiii, ca un mijloc de reabilitare etica, de multumire sufleteasca care trebuie cautata in ajutorarea semenilor, in u in satisfacerea unor capricii egoiste. Nuvela ca "Vecinii", "Bobocel", "Dascalasul", demonstreaza ca fericirea omului se leaga si de existenta copiilor intr-o familie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.