Moara cu noroc - demonstratie pe text

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.30

nivel: Liceu

Referat despre Moara cu noroc - demonstratie pe text

Referat despre Moara cu noroc - demonstratie pe text
Titlul este toponimic adica indica locul in care se petrece actiunea ,este un titlu ironic deoarece pe parcursul operei descoperim ca de fapt moara nu era cu noroc ci una cu foarte mult ghinion deoarece usurinta castigurilor de la carciuma ascunde multe abateri grave c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc - demonstratie pe text

Referat despre Moara cu noroc - demonstratie pe text

Referat despre Moara cu noroc - demonstratie pe text
Titlul este toponimic adica indica locul in care se petrece actiunea ,este un titlu ironic deoarece pe parcursul operei descoperim ca de fapt moara nu era cu noroc ci una cu foarte mult ghinion deoarece usurinta castigurilor de la carciuma ascunde multe abateri grave cum ar fi crima,nelegiuirea.

Nuvela este compusa din 17 capitole,cu o constructive simetrica –incepe si se termina cu vorbele batranei,iar actiunea este prezentata in ordine cronologica.Acesta nuvela este una realist-psihologica datorita naratiunii la persoana a 3.

In text ne este prezentata batrana care ii sfatuieste pe ginerele sau si pe fata sa sa nu se mute la Moara cu noroc .insa Ghita cizmar de meserie se saturase sa mai carpeasca cizmele oamenilor din sat si se hotaraste sa plece la moara cu noroc;aici afacerile merg din ce in ce mai bine iar Ghita devine din ce in ce mai cunoscut

Intr-o zi la moara soseste Lica Samadaul un om periculos care cunostea toate imprejurimile si care se ocupa cu afaceri necurate ,dar care totodata si-ar fi dorit sa fie stapan peste tot.Ajuns la carciuma acesta doreste sa vorbeasca cu carciumarul cerandu-i sa ii spuna cine trece pe acolo.Dupa plecarea lui lica ,Ghita isi cumpara doua pistoale caini si o alta sluga.Din acel moment el devine mult mai violent,mai rece cu Ana care nu avea nici o vina.

Lica impreuna cu alti 2 tovarasi se apropie intr-o seara de carciuma pe un drum laturalnic insa este simtit de cei doi caini pe care reuseste sa ii imblanzeasca.Ghita primeste de la Lica sase porci.In absenta lui Ghita la carciuma ajunge o femeie cu un copil despre care se crede ca intre ea si Lica ar fi o legatura,insa dupa un timp se afla ca femeia a fost gasita moarta.Ghita ajunge la tribunal pentru ca a primit porcii de la LICA.

Profitand de venirea unor lautari la han Lica da o petrecere.Ghita ccepta ca jandarmii sa vina la el la han si sa il prinda pe Lica cu banii,dar cand acesta vrea sa plece Ana il roaga sa o ia cu el deoarece nu se mai intelege cu Ghita,dar Lica o refuza categoric.

Ghita impreuna cu jandarmii sosesc la moara insa este prea tarziu deoarece Lica please.Pornesc dupa el cu exceptia lui GHITA care banuindu-si nevasta de infidelitate o omoara iar mai apoi oamenii lui lica se intorc s ail omoare si pe ghita iar mai apoi dau foc carciumei.

Lica vazand ca numai are scapare se sinucide lovindu-se cu capul de un pom.Ajungand la carciuma si vazand ce sa intamplat batrana banuieste ca totul sa intamplat din cauza unui fulger insa era sigura ca totul avea sa se sfarseasca ra.

Ghita este un om bun,muncitor ,intelept insa in momentul in care vede ca banii vin acesta se schimba devenind un om rau si violent. Avand in vedere argumentele aduse mai sus acest text este o nuvela.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.