Moara cu noroc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.60

nivel: Liceu

Referat despre Moara cu noroc
Incipitul este o secventa dialogata cu tema moralizatoare formata de soacra lui Ghita: "Omul sa fie multumit cu saracia sa caci... nu bogatia ci linistea colibei tale te fac fericit."'

Personajele nu vor lua in seama avertismentele batranei, dovedindu-se necumpatate dezradacinandu-se si sfarsit tragic.

Finalul readuce aprecierile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc

Referat despre Moara cu noroc
Incipitul este o secventa dialogata cu tema moralizatoare formata de soacra lui Ghita: "Omul sa fie multumit cu saracia sa caci... nu bogatia ci linistea colibei tale te fac fericit."'

Personajele nu vor lua in seama avertismentele batranei, dovedindu-se necumpatate dezradacinandu-se si sfarsit tragic.

Finalul readuce aprecierile aceluiasi voci referitoare la soarta personajelor: "Asa le-a fost dat!". Simetria incipit-final sugereaza ca opera include in sine o lume (fiind o trasatura a realismului).
Fiind o nuvela realist psihologica accentual cade pe tipurile de conflict: moral, social, psihologic.

Conflictul moral a lui Ghita e data de presiunea pe care supraeul o exercita asupra eului: astfel, iubirea lui fata de familie si responsabilitatea "pater familias" intra in contradictie cu tentatia castigului alaturi de Lica Samadaul - agent malefic.

Conflictul social deriva din faptul ca echilibrul eului asigurat de acordul cu opinia publicului: Ghita nu-si mai poate pastra imaginea unui om onest dupa ce este cercetat, inchis si eliberat "pe chezasie".
Conflictul psihologic exprimat prin vanitatea lui Ghita care vrea sa-si pastreze independenta deciziilor si care intalneste vehementa dorinta de supunere a Samadaului.

Actiunea se desfasoara prin acumulari si izbucniri de tensiune epica intr-o succesiune de secvente inlantuite.

Cizmarul sarac Ghita arendeaza Moara cu noroc, ignorand advertismentul soacrei ca linistea casei si nu bogatia te face fericit. Aparitia lui Lica Samadaul curma traiul linistit al familiei. La inceput Ghita se opune ordinelor date de Lica dar acesta isi impune autoritatea subordonandu-l pe carciumar care deine complice la ilegalitatile si crime, pri tainuire.

Ghita o lasa momeala pe Ana pentru a-l putea prinde cu bani furati pe Lica si pentru a-l deconspira jandarmului Pintea. Ghita o ucide pe Ana pentru adulter, Raut il impusca la ordinal Samadaului iar Lica se sinucide pentru a nu fi prins de jandarmi.

Batrana se intoarce cu copiii si vazand Moara arsa impreuna cu oasele lui Ghita si ale Anei, pune totul pe seama sortii.

Personajele principale sunt Ghita si Lica; secundare: Ana si batrana; episodice: Pintea, Raut, Buza Rupta, Saila Boarul. Soacra lui Ghita poate fi considerata si un personaj raisoneur - purtator de cuvant al intentiilor moralizatoare ale scriitorului.

"Moara cu noroc" este o nuvela psihologica s prin faptul ca personajele sufera transformari urmarite minutios prin analiza starilor sufletesti.
Astfel, Ghita apare ca un personaj dilematic: el trebuie sa opteze in a ramane om cinstit si sarac sau bogat fiind condamnat de propria lui familie si de cei din jur. Pe parcurs el cunoaste momente alternative de orbire si iluminare: o data regreta ca are familie, apoi patima de bani il tintuieste locului; cand vine de la process unde jurase fals isi compatimeste copii ca au un tata imoral, dar cand apare Samadaul cu chimirul plin de bani, Ghita cedeaza si-si gaseste o scuza: "Ce sa-mi fac? Asa m-a lasat Dumnezeu."

In final, trezindu-se din orbire insceneaza demascarea Samadaului cu suficiente dovezi de vinovatie dar pretul pe care il plateste e prea mare pentru a-l suporta (adulterul Anei).

De-a lungul actiunii se dovedeste un om slab, dar in final este un invingator moral prin acceptarea sacrificiului. Analiza psihologica este un mijloc principal si de caracterizare a Anei, care intruchipeaza duiosenia si tandretea in familie. Si ea este dilematica. Dupa ce danseaza cu Lica traieste o stare de confuzie neputand optand transant pentru unul dintre cei 2 barbati.

In final, cand Ghita o lasa prada lui Lica Samadaul, ea allege definitiv: "Tu esti om Lica, iar Ghita nu e decat o muiere imbracata in haine barbatesti". Ea se transforma dintr-o sotie supusa, intr-una care-si cauta alt protector; ea descopera in Lica Samadaul. Barbatul adevarat a carui energie interioara contrasteaza cu slabiciunea lui Ghita. Si ea este victima celui puternic; nerezistand raului ea va plati infidelitatea conjugala cu viata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.