Moara cu noroc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.85

nivel: Liceu

Carciuma de la „Moara cu noroc” este asezata la rascruce de drumuri, izolata de restul lumii, inconjurata de pustietai intunecoase. In expozitiune, descrierea drumului care duce la „Moara cu noroc”, realizata in maniera realista, prin tehnica detaliului semnificativ si a locului in care se afla carciuma, reda un peisaj-cadru obiectiv al actiunii. Semnele parasirii (vechea m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc

Carciuma de la „Moara cu noroc” este asezata la rascruce de drumuri, izolata de restul lumii, inconjurata de pustietai intunecoase. In expozitiune, descrierea drumului care duce la „Moara cu noroc”, realizata in maniera realista, prin tehnica detaliului semnificativ si a locului in care se afla carciuma, reda un peisaj-cadru obiectiv al actiunii. Semnele parasirii (vechea moara „cu lopetile rupte”, cele cinci cruci) anticipeaza destinul tragic al familiei.

Subiectul nuvelei il constituie etapele si efectele confruntarii dintre protagonist, Ghita si antagonist, Lica.
Ghita se dovedeste la inceput harnic si priceput, iar primele semne ale bunastarii si ale armoniei in care traieste familia nu intarzie sa apara.

Intriga o constituie aparitia lui Lica Samadaul, seful porcarilor si al turmelor de porci din imprejurimi, la Moara cu noroc.Desfasurarea actiunii incepe in momentul in care Ghita se implica din ce in ce mai mult in afacerile necurate ale lui Lica. Dezumanizarea lui Ghita se produce incet dar sigur, cateva intamplari fiind decisive in prabusirea protagonistului. Acestea ar fi: jefuirea arendasului, uciderea femeii imbracate in negru si a copilului ce o insotea.

Punctul culminant incepe in momentul in care Ghita se hotaraste sa il demaste pe Lica pentru toate nedreptatile pe care le-a facut. Ghita se duce degraba la Ineu sa il caute pe Pintea, lasand-o pe Ana acasa impreuna cu Lica.

Deznodamantul are loc odata cu intoarcerea lui Ghita la han cu gandul sa-si incheie socotelile cu nevasta sa. Ghita o injunghie pe Ana. Barbatul va muri si el impuscat in ceafa de catre Raut, din ordinul Samadaului. Talharii ii vor lua banii si vor da foc hanului. Nuvela se incheie cu imaginea batranii ce pleaca de pe ruinele morii impreuna cu copii.

In nuvela, accentul nu cade pe actul povestirii, ci pe complexitatea personajelor. Slavici este un observator impartial al vietii rurale, inzestrat cu un spirit realist desavarsit, anticipand astfel tehnica lui Rebreanu. Naratorul delegat de autor pentru a relata intamplarile reda obiectiv si detasat destinul personajelor.

Ghita este cel mai complex personaj din nuvelistica lui Slavici, al carui destin ilustreaza consecintele nefaste ale setei de inavutire. Complexitatea si „capacitatea de a ne surprinde in mod convingator” fac din Ghita un personaj „rotund”. Personajul evolueaza de la tipicitate sub determinare sociala (carciumarul dornic de avere), la individualizare, sub determinare psihologica si morala.

Om harnic si cinstit la inceput, el ia in arenda hanul Moara cu noroc, dorind sa agoniseasca atatia bani incat sa angajeze vreo zece calfe carora sa le dea el de carpit cizmele oamenilor. Bun meserias, bland si cumsecade, trudind pentru „fericirea familiei sale”, Ghita devine treptat „pus pe ganduri”, „nu mai zambea ca mai inainte”, trasaturi ce reies prin stilul indirect liber al naratorului. La prima intalnire pe care o are cu Lica, „stapanul acestor locuri”, Ghita incearca sa fie autoritar si darz in fata acestuia, sa reziste propunerilor sale nelegiuite, dar este infrant de extraordinara forta morala a Samadaului.

Degradarea umana se produce treptat si sigur, situatie ce reiese pregnant prin monolog interior. Ajunge sa regrete faptul ca are nevasta si copii, si-ar fi dorit sa poata zice „prea putin imi pasa”, se indeparteaza incet si definitiv de Ana, relatiile dintre ei fiind din ce in ce mai reci, „ii era parca n-a mai vazut-o demult si parca era sa se departa de dans” (stil indirect liber), fiind incapabil sa i se destainuie si sa-si usureze sufletul.

Intr-o enfuzie a sentimentelor, printr-un monolog interior, isi deplange prabusirea, careia nu i se putea impotrivi: „sarmanilor mei copii, voi nu mai aveti [...] un tata om cinstit [...] tatal vostru e un ticalos”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.