Moara cu noroc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.25

nivel: Liceu

Moara cu noroc
Acțiunile sale, trădează starea de nesiguranță, de teamă și suspiciune în care trăiește; merge la Arad să-și cumpere două pistoale, face rost de doi câini ciobănești și își angajează o slugă credincioasă. Totuși de a se face om cu stare este mai puternică și-l împinge spre afacerile necurate ale lui Lică.

Cârciumarul începe să ducă o viață dublă : „ s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc

Moara cu noroc
Acțiunile sale, trădează starea de nesiguranță, de teamă și suspiciune în care trăiește; merge la Arad să-și cumpere două pistoale, face rost de doi câini ciobănești și își angajează o slugă credincioasă. Totuși de a se face om cu stare este mai puternică și-l împinge spre afacerile necurate ale lui Lică.

Cârciumarul începe să ducă o viață dublă : „ se făcea tot mai ursuz, se cuprindea pentru orice lucru de nimic, numai zâmbea ca înainte”. Lică se dovedește generos, știe să exploreze patima pentru câștig și îi obține complicitatea lui Ghiță, îi trecu prin minte că prietena sămădăului ar putea fi o sursă sigură de îmbogățire pentru el. Dacă se punea bine cu dânsul, putea să-i meargă de minune căci oamenii ca Lică sunt darnici. Pentru prima dată, Ghiță își simte familia ca pe o povară.


Moara cu noroc
Simțind nevoia unui om care să-și caute sprijinul, Ghiță câștigă prietenia jandarmului Pintea, dar e nesincer și față de acesta. El jură fals că în noaptea săvârșirii crimei, nu l-a văzut pe Lică ieșind din cârciumă, deși era convins că sămădăul era autorul crimei. Recunoscând o bacnotă, ar fi putut oferi autorităților dovada vinovăției lui Lică dar fascinația avantajului bănesc este mai puternică. Pe de altă parte se temea de răzbunarea sămădăului dacă acesta ar fi scăpat. Jură fals și Lică este salvat.

După cele doua evenimente care au bulversat și mai mult viața familiei cârciumarului, jefuirea arendașului și uciderea femeii tinere în pădure : „ Ana este tot mai mult în apropierea lui Lică”.
Setea de răzbunare a lui Ghiță necinstit de Lică în cele din urmă până și în viața familiară numai poate fi stabilită. Ghiță știe acum că Lică este un ucigaș și un hoț. După multe frământări și ezitări, se hotărește să-l dea pe Lică prins jandarmului Pintea și el un fost sămădău și hoț de cadru care se făcuse anume jandarm penru a se răzbuna pe Lică.


Moara cu noroc
Cei doi se ințeleg să-i întindă o cursă spre cel putea prinde cu banii și obiectele furate asupra lui Ghiță, îl anunță în taină că vrea să meargă la oraș șă se oferă să-i schimbe acolo galbeni, în alte obiecte de aur. Fără a bănui gândul ascuns, Lică vine la moara cu noroc aducând și el aur și argintărie sub pretext că pleacă la oraș, Ghiță merge să-l anunțe pe Pintea întorcându-se cu acesta și cu încă alți doi jandarmi, îl vede însă pe Lică plecând de la moara cu noroc și își dă seama că a ratat orice prilej de a-l dovedi vinovat, și lucru cel mai grav că onoarea familiei lui a fost întinată. Gelos și înfuriat că Ana și-a petrecut o noapte cu Lică în brațele căruia el singur o aruncase drept momeală în cursa cu care doresc sa-l prindă și să se răzbune căzut pe ultima treaptă a ticăloșiei. Ghiță își ucide soția. Scena crimei este dramatică, încordarea maxima. Este împușcat și el de Răuț la comanda lui Lică, dezumatizarea eroului, sfărâmând previzibil în moarte.


Sfârșitul său spectaculos, apare ca o sancțiune aspră, dar dreaptă, în inteția scriitorului, pentru patima banului care își schimbă atât de radical caracterul. În spiritul aceleași morale în care crede cu sfințenie, Slavici îl pedepsește exemplar și pe Lică Sămădăul. El se sinucide pentru a nu cădea în mâinile lui Pintea, izbindu-și capul de un copac și trupul lui este aruncat de jandarm în apă pentru ca nimeni să nu afle că a scăpat de pedeapsa legilor.

Iar pentru a purifica locul afarcerilor necurate și al crimelor, un incendiu mistuie în flăcări cârciuma de la moara cu noroc, transformând în scrum și cele două corpuri lipsite de viață: al Anei și al lui Ghiță.
Abia în final ni se dezvăluie semnificația dinamică a titlului: „Moara cu noroc” care este defapt: „Moara fără noroc”, moara nefericirii și a dramelor sufletești.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.