Moara cu noroc-Caracterizare lui Ghita,Lica si Ana

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.42

nivel: Liceu

Cuvintele batranei de la inceputul operei"Moara cu noroc"de Ioan Slavici ne spun ca omul nu trebuie sa fie bogat ca sa fie fericit si ca ar trebui sa fie multumit cu saracia sa.
Ghita este personajul principal al operei. El apare la inceputul operei ca fiind bun si un harnic cizmar, dar isi dorea un trai mai bun si un statut social mai mare. Cand acesta ia in arenda moara cu noroc spera sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moara cu noroc-Caracterizare lui Ghita,Lica si Ana

Cuvintele batranei de la inceputul operei"Moara cu noroc"de Ioan Slavici ne spun ca omul nu trebuie sa fie bogat ca sa fie fericit si ca ar trebui sa fie multumit cu saracia sa.
Ghita este personajul principal al operei. El apare la inceputul operei ca fiind bun si un harnic cizmar, dar isi dorea un trai mai bun si un statut social mai mare. Cand acesta ia in arenda moara cu noroc spera sa isi indeplineasca dorinta. Totul merge bine dar dupa cateva saptamani, intr-o zi de luni, apare la carciuma Lica Samadaul. Ghita incearca sa fie dur lui, dar Lica ii este autoritar. Lica ii descopera slabiciunea pentru bani a lui Ghita, iar din acel moment carciumarul incepe sa devina "omul lui Lica". Ghita se instraineaza din ce in ce mai mult de familie, isi schimba comportamentul, chiar si modul in care rade si se joaca cu copiii si cu Ana se schimba. El incearca sa isi revina la normal cu ajutorul lui Pintea, jandarmul, dar slabiciunea sa pentru bani invinge iar.Transformarea lui Ghita de la om bun si harnic la om rau si insetat de bani atunci cand incearca sa isi ucida sotia.
Lica Samadaul este un personaj secundar malefic al operei. Acestuia ii este prezentat portretul fizic inca de la prima sa aparitie"om de 36 de ani, inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzisi cu sprancenele dese si impreunate la mijloc. Lica era porcar, insa din cei ce poarta camasa subtire si alba ca floricelele, pieptar cu bumbi de argint si bici de carmajin, cu ghintulete de aur". Tot la prima aparitie isi impune punctul de vedere in fata lui Ghita " Eu voiesc sa stiu intodeauna cine umbla pe drum , cine trece pe aici, cine ce zice si ce face, si voiesc ca nimeni in afara de mine san nu stie. Cred ca ne-am inteles". Lica este un bun cunoscator de oammeni, care gaseste punctul slab al persoanei si il exploateaza la maxim. Din citatul "Tu nu esti om, Lica, ci deavol" sugeram faptul ca acesta intradevar are o anumita doza de demonism in sufletul sau, lucru care reiese si din marturisirea
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.