Mizerabilii de Victor Hugo - caracterizarea personajului principal

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Gestul neasteptat al parintelui Myrel, care in loc sa-l dea pe mana jandarmilor, ii daruieste inca hotului si singurele sale obiecte pretioase, l-au marcat adanc pe fostul ocnas, in mintea caruia s-au incrustat adanc, chiar daca nu le-a patruns deocamdata intreg intelesul.
Asadar, criza nu este constientizata imediat, ci numai dupa ce, in virtutea inertiei, probabil, eroul nostru fura banut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mizerabilii de Victor Hugo - caracterizarea personajului principal

Gestul neasteptat al parintelui Myrel, care in loc sa-l dea pe mana jandarmilor, ii daruieste inca hotului si singurele sale obiecte pretioase, l-au marcat adanc pe fostul ocnas, in mintea caruia s-au incrustat adanc, chiar daca nu le-a patruns deocamdata intreg intelesul.
Asadar, criza nu este constientizata imediat, ci numai dupa ce, in virtutea inertiei, probabil, eroul nostru fura banutul unui copil. Contrastul crud intre fapta sa gratuita si generozitatea revarsata asupra lui de batranul episcop i se infatiseaza acum cu putere, obligandu-l sa revina la strania ,,cumparare" al carui obiect a fost: ,,Iti cumpar acum sufletul.

Ti-l smulg din gheara gandurilor negre si a duhului pierzarii si-l daruiesc Domnului." Criza constiintei se manifesta prin lacrimi, primele dupa nouasprezece ani. Sufletul impietrit de ura si suferinta al ocnasului regaseste acum umilinta si cainta adevarata a plansulu: practic, lectia episcopului si-a gasit ecoul dorit. Dincolo de semnificatia textului, extrem de elocventa, este si modalitatea de a prezenta zbuciumul interior al protagonistului. De fapt doar primele doua fraze pun in evidenta faptele obiective: ,,...incepe sa planga. Plangea pentru prima oara de nouasprezece ani incoace.

" Tot restul fragmentului citat nu reprezinta altceva decat o lunga interventie autoriala care explica in amanunt reactia personajului, intorcandu-se la evenimentele anterioare si patrunzand in gandurile sale. Pe parcursul romanului, eroul iese nevatamat din cele mai extraordinare peripetii. El trebuie sa traiasca sub identitati false, sa-si insele prigonitorii, sa asigure fericirea unei fetite etc. Desi providenta care-l ocroteste nu pare a fi hotarata sa decida lucrurile intr-un sens sau altul, ea nu-i elimina definitiv dusmanii, insa il scapa de fiecare data de ei.

Jean Valjean nu e un razbunator. Scopul lui era sa rasplateasca dupa merit celor ce i-au facut rau, substituindu-se justitiei omenesti, mioapa, inceata si nesigura. Hugo vede in acest individ lupta intre inger si bestie, intre forta nazuintei spre ideal si gravitatia pacatului. Valjean incarneaza sufletul care se elibereaza treptat de sub imperiul raului si incearca sa se reintegreze in armonia suprema.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.