Mizele dezinflatiei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.65

nivel: Facultate

Existenta unei datorii importante determina aparitia unor transferuri de venituri, intre creditori si debitori, care pot sa atinga proportii considerabile in perioada de intensificare a inflatiei. Aceasta face, intr-adevar sa se diminueze costul real al datoriei in functie de diferenta dintre cresterea nivelului mediu al preturilor si rata dobanzii platite de debitori; in plus, ea reduce povara re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mizele dezinflatiei

Existenta unei datorii importante determina aparitia unor transferuri de venituri, intre creditori si debitori, care pot sa atinga proportii considerabile in perioada de intensificare a inflatiei. Aceasta face, intr-adevar sa se diminueze costul real al datoriei in functie de diferenta dintre cresterea nivelului mediu al preturilor si rata dobanzii platite de debitori; in plus, ea reduce povara reala a sumelor imprumutate.

Pe de o parte gospodariile detinatoare de economii isi vad erodata de inflatie o parte din patrimoniul lor, alcatuita din creante lichide sau semilichide, putin sau deloc remunerate; pe de alta parte, intreprinderile si gospodariile care au contractat datorii pot beneficia de o rata a dobanzii foarte scazuta, iar uneori chiar negativa ( rata nominala a dobanzii inferioara ratei inflatiei ). Cat priveste sistemul bancar, acesta isi mentine sau isi imbunatateste situatia financiara, in detrimentul gospodariilor depunatoare, atunci cand inflatia se accentueaza ( chiar daca rentabilitatea plasamentelor sale este mai slaba ), si in defavoarea debitorilor sai, atunci cand rata dobanzii sfarseste prin a ajunge din urma ratat inflatiei si o depaseste.

Ratele reale ale dobanzilor au cunoscut nivele deosebit de scazute, mai ales dupa 1971, odata cu accelerarea inflatiei. Chiar daca ele nu reprezinta decat niste indicatori pe termen scurt, care nu reflecta intreaga diversitate a ratelor dobanzii si a situatiilor individuale, totusi aceste rate raman semnificative pentru pozitia avantajoasa a debitorului intr-o perioada inflationista. Trebuie sa facem de asemenea observatia ca agentii detinatori ai unor active fizice imobiliare sunt deosebit de bine protejati impotriva inflatiei.

Incepand din 1975, si mai ales din 1980, majorarea ratei dobanzii tinde sa estompeze efectul pozitiv al inflatiei asupra costului datoriei. Aceasta nu inseamna nicidecum ca situatia patrimoniala a acestor agenti ar fi evoluat in acelasi mod. In realitate, daca inflatia provoaca o ridicare a ratei dobanzii, care ingreuneaza fluxul nominal al dobanzilor incasate sau platite, ea usureaza povara reala a datoriilor si reduce, a atare, valoarea reala a activelor.

Pentru a putea aprecia pierderea reala suportata de gospodarii, trebui fireste sa tinem seama de faptul ca serviciile bancare prestate depunatorilor sunt , ceea ce reduce cu circa jumatate beneficiul nerealizat de gospodarii din cauza inflatiei. De altminteri, gospodariile indatorate beneficiaza de transferul pozitiv provenit din diminuarea costului real al rambursarii datoriilor lor.
Aprecierea efectului inflatiei asupra patrimoniului financiar al gospodariilor si asupra poverii datoriei intreprinderilor si administratiilor publice permite evidentierea mai multor aspecte esentiale:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.