Miturile si memoria sociala, premise ale constructiei identitatii nationale

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Dar ce se intampla cu identitatea indivizilor care se rup de teritoriu ? Studii efectuate pe emigrantii romani in S.U. A. de Doru Bratu au aratat ca conteaza actul imaginar. Miturile au un rol hotarator in constructia identitatii colective, aspect pe care il vom descrie in continuare.Miturile si legendele istorice , pretul platit istoriei de identitatea nationala.Transformarea societatiiAnthoniz S[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miturile si memoria sociala, premise ale constructiei identitatii nationale

Dar ce se intampla cu identitatea indivizilor care se rup de teritoriu ? Studii efectuate pe emigrantii romani in S.U. A. de Doru Bratu au aratat ca conteaza actul imaginar. Miturile au un rol hotarator in constructia identitatii colective, aspect pe care il vom descrie in continuare.Miturile si legendele istorice , pretul platit istoriei de identitatea nationala.Transformarea societatiiAnthoniz Smit, in 1986, aprecia ca intre constituientii fundamentali ai identitatii etnice, miturile ocupa primul loc.

Alti psihologi, ca Jean-Rene Ladmiral si Edmond Marc Lipianski in 1989, considerau miturile in cadrul reprezentarii sociale, ca elemente esentiale care confera constiintei nationale o configuratie specifica a personalitatii si unitatii sale.Exemplul poate fi adus prin studiul lui Septimiu Chelcea asupra mitului "Negru-Voda" si semnificatia lui pentru identitatea nationala a romanilor. Fara sprijinul interpretarii si al ritualurilor ce reactualizeaza mesajul mitic, miturile dispar, se atrofiaza .

H.Owen arata ca in mainile anumitor persoane, pot fi schimbate radical, si odata cu ele si organismul social care le-a creat, in cazul cand acceptam ca santem creatia propriilor noastre mituri.Putem avea o viziune colectiva si crea o societate pe care o dorim ca expresie a raportului social si constiintei sociale.Miturile contemporane carora li se acorda o mare importanta, in lucrarile unor psihologi americani surprind ceea ce este profund in credintele noastre si explica ceea ce este real,

care sunt valorile spre care nazuim, cine suntem si ce putem spera. Miturile in acceptiunea psihologilor americani sunt criteriul pentru ce este important. Ele cuprind tot ce este elementar, fundamental si suprem, sunt adevarurile vietii pe care le contemplam cand incercam sa decidem cum trebuie sa ne organizam viata, ce trebuie de fapt sa facem , cum trebuie sa gandim si sa simtim.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.