Mituri cosmogonice - Thetis si Briareu, Proteu

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Liceu

Mitul aduce in scena pe Zeus, po de-o parte, pe Hera, Poseidon si Atena de alta parte. Trei dintre aceste diviAZnitati -- Zeus, Hera, Poseidon -- reprezentau in mod traAZditional focul, aerul si apa. Atena trebuia deci, vrind-nevrind, sa reprezinte al patrulea element, pamintul. Nu conteaza faptul ca ea era, aproape peste tot, considerata drept persoAZnificarea intelepciunii. Principiul implicit c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mituri cosmogonice - Thetis si Briareu, Proteu

Mitul aduce in scena pe Zeus, po de-o parte, pe Hera, Poseidon si Atena de alta parte. Trei dintre aceste diviAZnitati -- Zeus, Hera, Poseidon -- reprezentau in mod traAZditional focul, aerul si apa. Atena trebuia deci, vrind-nevrind, sa reprezinte al patrulea element, pamintul. Nu conteaza faptul ca ea era, aproape peste tot, considerata drept persoAZnificarea intelepciunii. Principiul implicit care sta la baza interpretarii alegorice este ca fiecare mit trebuie interpretat pentru el insusi: in "impartirea lumii", aerul se numeste Hades, pe cita vreme este numit Hera in mitul Herei cu cele doua nicovale.

Nu trebuie oare lasata o oarecare libertate exegetilor? Altminteri exegeza ar fi imposibila!Atena este deci pamintul, deoarece este vorba, cu siguAZranta, de cele Patru elemente, iar pamintul raminea singurul loc vacant pentru zeita cu scut.Unul dintre aceste patru elemente, focul, este amenintat. Deci caldura lumii este in scadere, lucru ce se produce in fiecare iarna, atunci cind soarele se indeparteaza catre reAZgiunile meridionale. Apa, aerul, pamintul se racesc si par a fi intelese intre ele pentru a expulza din lume principiul care o incalzeste, Zeus, "caldura fara amestec".

Aceasta conjuratie a celor trei elemente este cu atit mai strinsa cu cit, ca efect al frigului hibernal, ele manifesta tendinta de a se metamorfoza unele in altele. in special aerul se umezeste, transformindu-se in nori desi si in ploaie; apa devine gheata, zapada, grindina, trecind astfel in stare solida, devenind "pamint", dupa cum spuneau presocraticii 4.

Daca soarele ar continua sa se indeparteze de noi, orice viata ar disparea de pe pamint, -- viata, al carui principiu este caldura, intrupata de Zeus. Thetis sare in ajutorul zeului aducindu-l pe Briareos cel cu o suta de brate. Briareos desemneaza soarele, astrul cel mai stralucitor; radacina numelui sau contine ideea de forta, cele o suta de brate ii simbolizeaza puterea, actiunea sa este prezenta pretutindeni, deoarece "hraneste, face sa incolteasca si sa creasca toate lucrurile".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.