Mituri antice - Mituri moderne

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Miturile incorporeaza o experienta umana universala. Ele s-au nascut ca explicatii la problemele cu care se confruntau oamenii. Temele recurente au fost aproape intotdeauna sensul vietii, nenorocirea si succesul, dragostea, tradarea, moartea si viata de dupa moarte, destinul si relatia oamenilor cu puteri supranaturale. Miturile codifica perceptiile vis-a-vis de aceste probleme intr-o forma usor a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mituri antice - Mituri moderne

Miturile incorporeaza o experienta umana universala. Ele s-au nascut ca explicatii la problemele cu care se confruntau oamenii. Temele recurente au fost aproape intotdeauna sensul vietii, nenorocirea si succesul, dragostea, tradarea, moartea si viata de dupa moarte, destinul si relatia oamenilor cu puteri supranaturale. Miturile codifica perceptiile vis-a-vis de aceste probleme intr-o forma usor accesibila si transmisibila.

Tocmai de aceea, un mit poate deveni perimat la un moment dat, dar miturile ca atare nu mor. Ele sufera doar transformarile impuse de schimbarile din societate, pentru a continua sa transmita valorile dezirabile, sa invete, sa inspire si sa motiveze. "Nevoia de mit a omului contemporan e cea care explica, in ultima instanta, pasiunea pentru filmele de aventuri gen Superman, pasiunea pentru comic strips, acele serii de benzi desenate care nareaza aventuri senzationale, intalnite mai peste tot in publicatii pentru copii si adolescenti. Cititorul participa afectiv la viata eroica a acestor personaje, incercand sa le ia drept model de comportament.

" Eroii mai mult sau mai putin legendari, transformati in supereroi moderni, abunda. De la regele Arthur si Robin Hood la Tarzan si Sinbad, ei au renascut in carti, filme, seriale si desene animate, ba sunt mai vii ca oricand. Ei pastreaza totusi acele trasaturi care sunt inca considerate a fi importante: curaj, integritate, loialitate, perseverenta.

Serialul "Hercule", cu Kevin Sorbo in rolul principal, s-a bucurat de un real succes. Eroul grec, cu forta sa fizica supraumana, ucigator de monstri, dar deseori cuprins de o furie ucigasa vecina cu nebunia, s-a transformat intr-un personaj principal pacifist si pacificator (in ciuda celor doua-trei lupte pe episod), a carui forta este atat fizica cat si interioara.

Din aproximativ aceeasi specie face parte si printesa razboinica Xena (interpretata de Lucy Lawless). Prototipul eroului salvator al lumii ia forma unei femei, care se departeaza de tipul amazoanei razboinice care isi neaga feminitatea si care inspira o admiratie amestecata cu teama. Xena este umana, un personaj puternic si inteligent, a carei principala lupta este cea cu sine, cu propria sa parte intunecata.

Partea intunecata (adica "the Dark Side") duce pe multi cu gandul la unul dintre cele mai mari succese cinematografice din lume. Este desigur vorba de trilogia Star Wars - Razboiul Stelelor (care intre timp are deja cinci parti in loc de trei, in timp ce creatorul ei, George Lucas ne promite ca vor deveni de fapt noua).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.