Mitul metempsihozei - in viziunea lui Liviu Rebreanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

In orice caz, mie, din tot ce am scris pana acum, Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga.Poate ca intr-insa e mai multa speranta daca nu chiar o mangaiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfarsitului pamantesc, in sfarsit pentru ca Adam si Eva, e cartea iluziilor eterne..."Cuvintele citate trimit la o trasatura mai putin cunoscuta a spiritualitatii lui Rebreanu: puternica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitul metempsihozei - in viziunea lui Liviu Rebreanu

In orice caz, mie, din tot ce am scris pana acum, Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga.Poate ca intr-insa e mai multa speranta daca nu chiar o mangaiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfarsitului pamantesc, in sfarsit pentru ca Adam si Eva, e cartea iluziilor eterne..."Cuvintele citate trimit la o trasatura mai putin cunoscuta a spiritualitatii lui Rebreanu: puternica vocatie a idealitatii, insusire care, departe de a ramane la un nivel declarativ-nostalgic, dobandeste o transfigurare corespunzatoare in multe pagini din opera sa.

In perspectiva intregului sau drum de viata si de creatie si, mai ales, a eului profund prin care opera sa se justifica in afara aparentelor ei obiective, Rebreanu, apare ca un scriitor de exceptionala complexitate, receptiv la exigentele modernitatii. In Jurnal, Rebreanu descrie geneza romanului: o viziune lirica avuta in adolescenta intr-o criza de friguri. Iar in Caietele de creatie descrie evolutia elaborarii romanului pana la finisarea lui. Pentru unele amanunte revelatoare care descriu mitul metempsihozei ca model arhetipal al reincarnarii eroilor din romanul Adam si Eva,

reproducem marturisirile din Jurnal referitoare la viziunea lirica ce s-a repetat in adolescenta, intalnirea cu o necunoscuta de la Iasi, a carei privire I-a adus aminte de viziunea din adolescenta, si recurgerea la teoria reincarnarii eroilor romanului, axat pe mitul platonician al despartirii androginului in doua jumatati, barbatul si femeia, care se cauta intr-un ciclu de sapte vieti terestre, toate ratate, pentru vini nemarturisite, ca in a saptea viata cele doua fapturi ce s-au intalnit fugar, dar nu si-au putut realiza dragostea, sa se recontopeasca intr-o faptura androgina care astfel isi recastiga starea integrala genuina:

,,Viziunea , de mult uitata, mi-a reaparut in suflet atunci cand m-am apucat sa scriu o poveste cu reincarnare. Romanul Adam si Eva de aici a pornit, desi apoi a urmat alte cai. Viziunea a servit doar la inchipuirea teoriei ce mi-a trebuit pentru motivarea celor sapte vieti sau a incarnarilor celor doua suflete, care in planul divin constituie unul singur, alimentat de o iubire eterna(...).Totusi, intalnirea cu necunoscuta de la Iasi nu se putea rezolva pentru mine cu o nuvela romantoasa , mai mult sau mai putin in genul Sarmanului Dionis.

Teoria reincarnarii poate servi insa ca fir rosu pentru o viata completa, adica una traita in mai multe epoci. ...Romanul are nevoie de un conflict care sa canalizeze interesul. Si atunci, incet-incet, mi-am facut eu singur o teorie potrivita cerintelor romanului inchipuit. ...In orice caz , mie, din tot ce am scris pana acum, Adam si Eva mi-e cartea cea mai draga.Poate pentru ca intr-insa e mai multa speranta, daca nu chiar mangaiere, pentru ca intr-insa viata omului e deasupra inceputului si sfarsitului pamantesc, in sfarsit, pentru ca Adam si Eva e cartea iluziilor eterne(...)"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.