Mitul lui Prometeu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.94

nivel: Gimnaziu

După ce s-a gândit un timp a început să lucreze. A luat țărână sș a udat-o cu apă rece de izvor și a început să modeleze un corp de bărbat asemănător cu cel al zeilor. Omul a început să se miște, să caute hrană ca orice ființă vie, și pentru că vroia ca ființa să-i fie înțeleaptă Prometeu a rugat-o pe Palas-Atena să-i dăruiască înțelepcinue. Dar Zeus aflând nu a fost prea fericit și a hotărât ca o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitul lui Prometeu

După ce s-a gândit un timp a început să lucreze. A luat țărână sș a udat-o cu apă rece de izvor și a început să modeleze un corp de bărbat asemănător cu cel al zeilor. Omul a început să se miște, să caute hrană ca orice ființă vie, și pentru că vroia ca ființa să-i fie înțeleaptă Prometeu a rugat-o pe Palas-Atena să-i dăruiască înțelepcinue. Dar Zeus aflând nu a fost prea fericit și a hotărât ca omul de lut să-l slăvească și să-i fie supus.

După o vreme Zeus a poruncit ca oamenii să fie adunați la Mecona ca să le fie date îndatoririle. Aflând Prometeu vestea s-a mâniat căci știa că Zeus le va da multe îndatoriri, puține drepturi și le va lăsa prea puține fericiri. El ia chemat pe oameni și le-a spus să stea liniștiti că are un plan pe care îl vor vedea la adunare. Zeus așezat pe un jilț a început să le spună tuturor zeilor și celor veniți la adunare că oamenii vor trebui să construiască atât altare cât și temple, să facă serbări de slăvire a fiecărui zeu și că vor trebui să le aducă sacrificii.

Prometeu în acest timp a tăiat un taur și a făcut o grămadă cu carne acoperită de piele peste care a pus mațele, fierea și stomacul. În cealaltă grămadă a pus oasele, cornele și copitele pe care le-a acoperit cu grăsime. Desigur grămada cea cu carne era mult mai mică decât cea cu oase. Titanul i-a spus lui Zeus să-și aleagă grămada care v-a fi folosită la sacrificii și cealaltă va rămâne oamenilor. Zeus orbit de lăcomie a ales gramada cea mare și văzându-se apoi păcălit le-a spus oamenilor că nu vor scăpa pentru această înșelăciune.

Prometeu de multe ori i-a cerut lui Zeus focul, dar acesta l-a tot amânat, iar după acestă întâmplare l-a cerut din nou, dar Zeus mâniat l-a gonit. Atunci Prometeu s-a furișat în acea noapte în ferăria lui Hefaistos, a luat focul și l-a ascuns într-o tulpină scobită dintr-o plantă de soc.

Prometeu a fugit departe cu el și l-a arătat oamenilor, dar cum a văzut focul Hermes l-a vestit pe stăpânul Olimpului. Hefaistos i-a cerut mila lui Zeus, i-ar acesta pentru a-i ierta greșeala i-a cerut să creeze o femeie la fel ca bărbatul creat de Prometeu și să o ducă la zei ca să o înzestreze cu daruri, el dându-i o cutie de aramă făcută de Hefaistos în care a pus mai multe daruri. Zeus a poruncit ca fata numită Pandora să fie dusă la locul unde stătea Prometeu, iar cutia trebuia să ajungă la soțul acesteia.

Prometeu le-a spus oamenilor să se ferescă de darul lui Zeus însă fratele lui Epimeteu a rămas și a luat-o pe Pandora de soție. Primind cutia, acesta a deschis-o crezând că sunt daruri, dar din ea au ieșit foamea, ura, grija, zăviștia, necazul, durerea, suferința, minciuna, setea, molimele cele negre, ba chiar sș mortea. Soțul Pandorei a închis-o la loc dar a fost prea târziu. Asta era răzbunarea lui Zeus față de oamenii care au râs de el la adunarea de la Mecona.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.