Mitul - metafora imagico-simbolica

7x puncte

categorie: Filosofie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Modernitatea se confrunta cu un efort constant in defavoarea corpusului mitic existent in Om, pe de o parte, si cu o exacerbare a tendintelor de obiectivizare, mecaniciste, pozitiviste, pe de alta parte. In fond, sunt cele doua fete ale monedei: civilizatia rationalista ardenta in demitizarea lumii. "A voi sa demitizezi constiinta ne apare drept suprema operatie de mistificare si constituie antino[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitul - metafora imagico-simbolica

Modernitatea se confrunta cu un efort constant in defavoarea corpusului mitic existent in Om, pe de o parte, si cu o exacerbare a tendintelor de obiectivizare, mecaniciste, pozitiviste, pe de alta parte. In fond, sunt cele doua fete ale monedei: civilizatia rationalista ardenta in demitizarea lumii. "A voi sa demitizezi constiinta ne apare drept suprema operatie de mistificare si constituie antinomia fundamentala: intrucat este nevoie de efort imaginar pentru a reduce individul uman la un lucru simplu, inimaginabil, perfect determinat, adica incapabil de imaginatie si de climat de speranta. Ori, poezia, ca si mitul, sunt inalienabile" .

Mai mult, natura - in ansamblul sau, in concretetea sa - este o limitatie care nu limiteaza, are contur fara sa aiba margini. Omul este singura fiinta purtatoare de orizont imaginativ, singura fiinta inzestrata cu o constiinta simbolizatoare. Traind intr-un finit infinit, homo symbolicum dezvolta o a treia dimensiune, in transcendent, dimensiunea fecunda a miturilor, imaginilor si simbolurilor. Viata spirituala descinde in sfera limitatiilor care limiteaza, practicata dc omul istoric. Necesitatea miticului si a studierii sale in contemporaneitate este subliniata de Eric Gould (1997):

"Miticul ramane viu pentru ca noi ne bizuim pe fictiune, pentru a gasi un sens lumii acesteia, deci pe insasi incapacitatea limbii de a aplica inexplicabilul" .Secatuirea imaginatiei duce la un dezechilibru profund ai psihicului, individual sau colectiv, dramele lumii moderne fiind o rezultanta a acestui proces. Psihologia intelege prin "a avea imaginatie" un flux permanent si spontan de imagini, echivalentul unei bogatii interioare.

Mircea Eliade sublinia ca "viata omului modern freamata de mituri pe jumatate uitate de hierofanii decazute, de simboluri dezafectate" (Mircea Eliade, 1944), omul modern, desacralizat, este confruntat cu alterarea continutului vietii sale spirituale, insa pastreaza inalienabila matricea imaginatiei, caci un intreg desen mitologic dainuie in zonele slab supuse controlului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.