Mitropolitul - Varlaam

1x punct

categorie: Religie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Legat de numele acestui cărturar este faptul că Biserica a ajuns la un nivel de strălucire pe care aceasta nu îl mai cunoscuse încă din vremea lui Ștefan cel Mare.

Ca egumen al Mănăstirii Secu, arhimandritul Varlaam a povățuit cu multă înțelepciune duhovnicească această obște timp de 24 de ani, reușind să crească mulți fii sufletești și să formeze pe valea Secului o adevărată lavr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitropolitul - Varlaam

Legat de numele acestui cărturar este faptul că Biserica a ajuns la un nivel de strălucire pe care aceasta nu îl mai cunoscuse încă din vremea lui Ștefan cel Mare.

Ca egumen al Mănăstirii Secu, arhimandritul Varlaam a povățuit cu multă înțelepciune duhovnicească această obște timp de 24 de ani, reușind să crească mulți fii sufletești și să formeze pe valea Secului o adevărată lavră monahală, vestită în toată Moldova, Mănăstirea Secu devenind o vatră isihastă de rugăciune, de gândire și de trăire ortodoxă.

În luna august a acestui an s-au împlinit 351 de ani de la mutarea „în casa de lut a moșilor săi” a Mitropolitului Varlaam al Moldovei.În aceste trei veacuri și jumătate, numele, prestigiul și chipul luminos al marelui Mitropolit nu au contenit să sporească în măreție și strălucire. Recunoștința pioasă a poporului binecredincios, „de la vlădică la opincă”, nu a putut fi limitată nici de trecerea timpului, nici de ostilitatea ideologiei ateiste față de Biserică.

B.Biografia Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei
I. Sfințenia vieții.S-a născut în anul 1580 dintr-o familie de răzeși din părțile Vrancei cu numele Moțoc, posibil din neamul boieresc al vornicului Moțoc de pe vremea lui Alexandru Lăpușneanu. Există numeroase ipoteze conform cărora satul nașterii nu este bine precizat.

Unele păreri susțin că locul său de naștere este reprezentat de satul Balotești, altele, de satele Capotești – azi dispărut – Purcelești, Cofești, toate situate pe malul Putnei. Probabil din botez se numea Vasile. Se cunosc patru din frații și surorile sale cu fii lor.
Fiind crescut în spirit de bun creștin, simțind o chemare aleasă, a decis să își fructifice harul primit de la Dumnezeu integrându-se în colectivul Mănăstirii Neamț.

Atras fiind de activitatea vestitului egumen Dosoftei de la Schitul lui Zosima și de petrecerea sihaștrilor de pe valea pârâului Secu, tânărul Vasile Moțoc s-a stabilit aici aproximativ prin anii 1590-1592. Formându-se din punct de vedere duhovnicesc și temperamental întocmai cu egumenul Dosoftei, timp de cincisprezece ani, a deprins dragostea de Dumnezeu și multă cunoștință de carte, unde a învățat limbile grecească și slavonească.

Călugărit la Secu sub numele de Varlaam, a ajuns curând egumen al mănăstirii. Pe lângă grijile gospodărești, egumenul Varlaam a avut și frumoase preocupări cărturărești. Acum a tradus în românește lucrarea ascetică Scara sau Leastvița Sfântului Ioan Scărarul.

Această lucrare a reprezentat ani de-a rândul o „scară” pe care au urcat la cer, în veacurile următoare, cete de călugări și călugărițe din sihăstriile codrilor Moldovei, sporind fiecare în parte nimbul de lumină al celui ce a ostenit la tălmăcirea ei.

Căutând sfat și rugăciune, cucernicul domn al Moldovei, marele ctitor încununat cu lumina muceniciei, Miron Barnovschi, din multele lumini duhovnicești moldovenești, și-a ales ca povățuitor și ocrotitor pe Cuviosul Varlaam de la Secu.

Datorită rodnicei sale activități cărturărești, cât și a vieții sale îmbunătățite, a fost hirotesit arhimandrit. Hirotesirea sa ca arhimandrit, reprezintă de asemenea un semn evident al respectului deosebit pentru viața sa sfântă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.