Mitropolia Ungrovlahiei in secolele XIV - XX

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

La o analiza atenta, a situatiei interne si internationale, ce a ajutat sau impiedecat intemeierea uneia sau alteia dintre mitropolii, vom constata ca au fost puncte comune dar si deosebiri. De altfel acest lucru a fost evidentiat de cei ce s-au ocupat, in mod special, de problema noastra. Cel dintai, dintre istoricii nostri, care s-a ocupat in mod expres de inceputurile si organizarea mitropoliil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitropolia Ungrovlahiei in secolele XIV - XX

La o analiza atenta, a situatiei interne si internationale, ce a ajutat sau impiedecat intemeierea uneia sau alteia dintre mitropolii, vom constata ca au fost puncte comune dar si deosebiri. De altfel acest lucru a fost evidentiat de cei ce s-au ocupat, in mod special, de problema noastra. Cel dintai, dintre istoricii nostri, care s-a ocupat in mod expres de inceputurile si organizarea mitropoliilor Ungrovlahiei si Moldovei a fost prof.

Nicolae Dobrescu , primul titular de la catedra de Istoria Bisericii Romane, de la Facultatea de Teologie din Bucuresti. O abordare generala si bine documentata, asupra mitropoliei Ungrovlahiei, a facut-o regretatul prof. Niculae Serbanescu , care a si indreptat, dupa documente mai noi, unele date legate, in special, de ierarhii secolelor XV - XVI, completandu-l pe Dobrescu. Monografii sau medalioane despre unii sau altii dintre titularii mitropoliei muntene s-au scris foarte multe, in decursul istoriei, sinteza a facut-o insa pr. prof.

Mircea Pacurariu . In ceea ce priveste Mitropolia Moldovei, lucrurile au evoluat, de la Nicolae Dobrescu si pana astazi, datorita pretioaselor informatii date de J. Darrouzes si arhim. Ciprian Zaharia . In ceea ce priveste inceputurile mitropoliei ardelene, multumita cercetarilor pr. prof. Mircea Pacurariu , lucrurile sunt pe deplin lamurite.Inainte de abordarea propriu-zisa a temei, se impune o precizare, si anume:

momentul recunoasterii mitropoliilor Ungrovlahiei si Moldovei nu sunt identice cu inceputurile, care trebuie cautate mult mai devreme, caci nu puteau exista tari ortodoxe fara ierarhi. Cnezatele si voievodatele, ce au premers intemeierea statelor feudale romanesti, au avut pe langa cneji sau voievozi si ierarhi, in schema lor de functii. Este suficient sa amintim, in acest sens, Scrisoarea papei Grigorie al IX-lea, din 14 noiembrie 1234, adresata principelui de coroana Bela.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.