Mitropolia Moldovei - de la intemeiere si pana astazi

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

El a reusit sa preia conducerea marcii si respins atacurile regelui maghiar, care dorea sa-si pastreze influenta in zona. Asa s-au pus bazele statului independent Moldova. Bogdan a reunit toate formatiunile politice, preexistente intre Carpati si Nistru. El nu a avut timpul necesar sa se ocupe de problema bisericeasca, desi credem ca va fi avut vreun ierarh la curtea sa. In anul 1365, ii succede f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitropolia Moldovei - de la intemeiere si pana astazi

El a reusit sa preia conducerea marcii si respins atacurile regelui maghiar, care dorea sa-si pastreze influenta in zona. Asa s-au pus bazele statului independent Moldova. Bogdan a reunit toate formatiunile politice, preexistente intre Carpati si Nistru. El nu a avut timpul necesar sa se ocupe de problema bisericeasca, desi credem ca va fi avut vreun ierarh la curtea sa. In anul 1365, ii succede fiul sau Latcu (1365-1375), care mareste hotarele tarii si are bune raporturi cu Polonia, ceea ce va duce la infiintarea unei episcopii catolice, in anul 1370, la Siret.

Expansiunea catolica, a crescut in acel an prin unirea celor doua state vecine, Ungaria si Polonia, sub acelasi sceptru, anume Ludovic cel Mare al Ungariei(1342-1382). Nici Ltcu nu a avut conditiile necesare abordarii oficiale a infiintarii unei mitropolii a Moldovei, dar existenta unei ierarhii nu poate fi pusa la indoiala, de vreme ce biserica Sf. Nicolae din Radauti, ctitorie a lui Dogdan I, avea loc special pentru scaunul arhieresc, in Sf. altar si pomelnicul incepe cu Bogdan, la ctitori si Nicolae, Stefan, Iosif, Meletie, Lavrentie si altii, la ierarhi.

Existenta unei ierarhii in Moldova, in aceasta perioada, este confirmata si de faptul ca fiica si sotia lui Latcu, Anastasia si Ana, erau bune ortodoxe, ceea ce irita pe papa Urban V, in anul 1372. Nu se putea sa nu fi fost sfatuite de un ierarh de la curte. Sau daca aveau vreun preot, la curte, acesta fusese hirotonit de un ierarh local. Trebuie sa mai mentionam faptul ca pana in secolele XIII-XIV exista o numeroasa populatie romaneasca in partile Haliciului, cu o organizare politica si bisericeasca independenta. In 1353 intalnim un episcop cu numele Chiril Romanul in orasul Przemyzl.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.