Mitologie - moartea si transfigurarea lui Orion

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Era primit regulat de varul sau, Enipion, degustator de vinuri si prieten cu Dionysos-Bachus. Sclav al dorintelor sale primitive, s-a legat, intr-o zi cind era singur cu ea, de Merope, care in unele legende e considerata sotia, in altele fiica, lui Enipion.
Enipion, un soi de schilod, in buna traditie a Scorpionului (semn diform), a vrut sa se razbune pentru afrontul acesta si, neputind sa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitologie - moartea si transfigurarea lui Orion

Era primit regulat de varul sau, Enipion, degustator de vinuri si prieten cu Dionysos-Bachus. Sclav al dorintelor sale primitive, s-a legat, intr-o zi cind era singur cu ea, de Merope, care in unele legende e considerata sotia, in altele fiica, lui Enipion.
Enipion, un soi de schilod, in buna traditie a Scorpionului (semn diform), a vrut sa se razbune pentru afrontul acesta si, neputind sa actioneze prin forta, s-a slujit de arma sa favorita, betia. L-a provocat pe Orion la o partida de bautura (am mai amintit, cu alta ocazie, de "ramasagurile stupide" ale Scorpionului), iar cind Orion s-a imbatat crita, i-a scos ochii.

Tema care evoca imagiea omului, adaptat la un tip de existenta, si care pierde dintr-o data insusi elementul adaptarii sale - aici ochiul - atit de necesar unui vinator. Orion va rataci deci fara calauza, in primejdii necunoscute, ca si cum ar fi singur in noapte. Traieste aceasta privatiune ca pe o pedeapsa a Destinului care il loveste pe cind cauta la Merope sentimente si senzatii care pina atunci ii ramasesera straine, vinatoare instinctiva dupa entitatea abia ghicita: sufletul.

Consulta un oracol. Acesta ii prezice ca si-ar putea redobindi vederea primind primele raze ale Soarelui la rasarit. Dar avea nevoie de o calauza ca sa fie condus la Helios (simbol transparent). S-a dus sa i-1 ceara lui Hefaistos-Vulcan (alt diform) pe Cedalion, un tinar ucenic. Cursa lui in noapte reprezinta migratia prin Zodiac spre lumina; ea corespunde dorintei de actiune evocata intr-un vis legat de un scop anume, adica ideea-forta subiacenta care va aparea in constiinta animica. Pentru a-si recapata vederea pierduta, Orion se intoarce spre Orient; zarindu-1, Aurora s-a indragostit de el. Revenirea vederii reprezinta evident iluminarea constiintei.

El isi da atunci seama ce femeie usuratica si cit de inferioara era Merope. Este investit cu o cunoastere mai vasta a emotiilor care il fac sa actioneze si sa infrunte fortele fundamentale ale destinului. Dar instinctul ii comanda sa se razbune pe Enipion.Acesta era ocrotit de Neptun, care accepta sa-1 ascunda intr-o pestera. Orion intelege ca se straduieste in zadar, dar ramine chinuit de lupta intre doua atitudini subconstiente. Incapabil sa-si sublimeze setea de razbunare, prefera sa se complaca intr-o tensiune vana, cauzata de infumurarea sa mare si naiva, sigura ca va putea obiectiva o dorinta instinctiva, indreptata spre actiune.

In acel moment, a intilnit-o pe zeita Artemis care participa alaturi de el la vinatoare. El o dorea ca amanta si-si inchipuia lesnicioasa aceasta iubire. A organizat un concurs de aruncare cu discul, in cursul caruia s-a napustit asupra zeitei si i-a sfisiat valurile. Este simbolul propriei sale confruntari cu latura sufleteasca pe care n-o recunoaste mai intii drept integranta, ci mai degraba ca aspect complementar, si pe care vrea s-o forteze, patrunzindu-i misterele, sa se supuna.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.