Mitologia Greaca

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Iar ea se-mpodobea pentru Uranus si isi punea vesminte scumpe, pe care le tesea anume din frunze si din ierburi verzi. Isi presara in par miresme din cele mai alese flori (Cei vechii socoteau ca din haos s-a despartit pamantul[Gheea] de cer[Uranus], uscatul[Gheea] de apa[Pontul] si aerul, pe care il respira oamenii, de eterul cel subtire si curat. Sus de tot era eterul, dedesubt aerul obisnuit, jo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitologia Greaca

Iar ea se-mpodobea pentru Uranus si isi punea vesminte scumpe, pe care le tesea anume din frunze si din ierburi verzi. Isi presara in par miresme din cele mai alese flori (Cei vechii socoteau ca din haos s-a despartit pamantul[Gheea] de cer[Uranus], uscatul[Gheea] de apa[Pontul] si aerul, pe care il respira oamenii, de eterul cel subtire si curat. Sus de tot era eterul, dedesubt aerul obisnuit, jos pamantul despartit de apa.).

La vremea sorocita, Gheea i-a daruit sotului sau sase feciori si sase fete, pe care i-a numit titani. Primul nascut a fost Oceanul(sau Ocheanos) (Oceanul si zeita titanida Tetis erau socotiti drept parintii tuturor raurilor, in numar de trei mii si ai celor trei mii de nimfe, numite oceanide. Alt titan, Hiperion si cu sotia sa sa, Teea, au odraslit pe Helios-soarele, Selene-luna si Eos-aurora. Iar Eos, la randul ei, casatorita cu Astreu, a nascut toate stelele care lucesc pe bolta, luceafarul de dimineata si cele patru vanturi: Boreul-vantul naprasnic dinspre miazanoapte, Eurul-vantul prielnic din rasarit, Notul-vantul de la miazazi si Zefirul-vantul racoros din asfintit.), acela care inconjura, c-un brau de ape scanteietor, intreg pamantul.

Celui de pe urma i-a zis Cronos (Cronos-la romani Saturn- se confunda, in conceptia elinilor, cu timpul care se scurge.Tempus edax verum!Timpul care distruge totul! [Ovidiu]. Domnia lui Cronos simboliza tocmai aceasta putere a timpului asupra intregii lumii.

De aceea, uneori artisti obisnuiau sa-l zugraveasca sau sa-l sculpteze pe Cronos cu umerii inaripati[timpul care zboara], avand alaturea de el globul pamantesc si un orologiu cu apa, o clepsidra. In mana are, de cele mai multe ori, secera cu care l-a doborat pe tatal sau, secera care inseamna sfarsitul tuturor lucrurilor.), si el era cel mai siret, cel mai dibaci dintre titani.

S-au nascut mai apoi Ciclopii: trei frati, cu cate un singur ochi asezat in mijlocul fruntii. Acestia erau mesteri buni si invatasera sa faca, intr-un lacas de sub pamant : fulgere lucii, orbitoare, tunete grele si trasnetele.Dupa Ciclopi s-au mai ivit trei feciori: Hecantohirii sau Centimanii, numiti asa fiindca aveau pe truputile lor uriase cate-o suta de brate lungi si monstruoase.

Peste un timp Gheea avea sa nasca si altii prunci - unii cu forme-ngrozitoare, enormi, hidosi, necrutatori. Zeul Uranus avea darul de a putea citi in viitor.Si asa aflase ca-ntr-o zi urma sa fie rasturnat, din locul de stapan ceresc, de catre unul din feciori.

Nu mai avea incredere in nimeni, nici macar in sotia sa. Si-atunci a chemat intr-o seara pe totii copii-n jurul lui si i-a zvarlit intr-un afund, in preaintune-cosul Tartar.Daca ar fi cazut din cer o nicovala pe pamant, ii trebuiau cam noua zile si noua nopti si tot atata timp trecea, de o azvarleai de pe pamant in mult prea mohoratul Tartar. Cum nastea un nou copil, Gheea vedea, plina de spaima, ca zeul il zmulgea din brate si-l inchidea in temnita.

Asta nu putea zeita sa indure la nesfarsit si a hotarat sa-l pedepseasca pe sotul sau. Prin farmece necunoscute, Gheea a scos din sanul ei un diamant stralucitor. Din el zeita si-a facut o arma ce semana ca o secera. A patruns apoi, cand Uranus se odihnea, Pana la Tartarul adanc. Aici Cronos a declarat ca este gata sa se lupte si sa-l doboare pe Uranus din cerul lui cel nemarginit. Pe urma, sfatuit de Gheea, s-a ascuns dupa niste stanci.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.