Mitocondria - uzina energetica a materiei vii

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.88

nivel: Liceu

Un mitocondrion ('scheletul' mitocondriei) este de obicei lung si subtire, dar poate fi vazut la microscopul electronic, sub forma de fasole sau ovala. Marimea acesteia este intre 0,5- 1 microni. Scheletul mitocondriei are o membrana dubla care formeaza un sac in interiorul altui sac. Membrana fina din exterior stocheaza numeroase proteine transportabile, care expediaza materialele in interiorul s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mitocondria - uzina energetica a materiei vii

Un mitocondrion ('scheletul' mitocondriei) este de obicei lung si subtire, dar poate fi vazut la microscopul electronic, sub forma de fasole sau ovala. Marimea acesteia este intre 0,5- 1 microni. Scheletul mitocondriei are o membrana dubla care formeaza un sac in interiorul altui sac. Membrana fina din exterior stocheaza numeroase proteine transportabile, care expediaza materialele in interiorul si in afara mitocondrionului. Regiunea dintre membranele externe si interne, care este umpluta cu lichid, este cunoscuta sub numele de compartimentul extern.

Membrana interna are numeroase indoituri (cute) care se numesc cristae. Acestea sunt partile sintezei ATP- ului, si structura lor pliata creste aria unde sinteza ATP- ului are loc. Proteinele transportabile, moleculele numite lanturi de electroni, si enzimele care sintetizeaza ATP- ul se afla de-a lungul moleculelor care se afla in cristae.
Acestea (cristae) inchid o regiune umpluta cu lichid cunoscuta sub numele Matricea, care contine un numar mare de enzime care sunt folosite in procesul de respiratie aeroba.

Functia Mitocondriei
Functia de baza a mitocondriei este sa creeze energie pentru activitatea celulara pe langa procesul de respiratie aeroba. In acest proces, glucoza este sfaramata de catre celulele din citoplasma pentru a forma un acid piruvic, care este transportat in mitocondrion. Intr-o serie de reactii, in care o parte este numita ciclul acidului citric sau ciclul Krebs, acidul piruvic reactioneaza cu apa pentru a produce dioxid de carbon (CO2) si zece atomi de hidrogen.

Acesti atomi de hidrogen sunt transportati pe o cariera transportoare speciala de molecule, numite coenzimi, spre cristae, unde acestea sunt donate lantului de transport al electronilor.
Acest lant de electroni separa electronul si protonul in fiecare din cei zece atomi de hidrogen. Cei zece electroni separati sunt trimisi prin lantul transportor si unii, eventual, se combina cu oxigenul (O2) si cu protonii pentru a forma apa (H2O).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.