Mit si religie in Grecia Antica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Iata ce subliniaza J.-P. Vernant: "Zeus nu figuAZreaza in nici o grupare triadica analoaga celei preca-pitoline Jupiter-Marte-Quirinus, unde suveranitatea (Jupiter) se articuleaza opunindu-se actiunii razboiAZnice (Marte) si functiunilor fecunditatii si prosperitatii (Quirinus). El nu se asociaza, cum face Mitra cu Varuna, unei puteri care sa transpuna in suveraniAZtate, alaturi de aspectele relig[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mit si religie in Grecia Antica

Iata ce subliniaza J.-P. Vernant: "Zeus nu figuAZreaza in nici o grupare triadica analoaga celei preca-pitoline Jupiter-Marte-Quirinus, unde suveranitatea (Jupiter) se articuleaza opunindu-se actiunii razboiAZnice (Marte) si functiunilor fecunditatii si prosperitatii (Quirinus). El nu se asociaza, cum face Mitra cu Varuna, unei puteri care sa transpuna in suveraniAZtate, alaturi de aspectele religioase sijuridice, valorile violentei si magiei: Uranos, intunecatul cer al noptu, ce s-a incercat uneori sa fie apropiat de Varuna, in mit face pereche cu Gaia, Pamintul si nu cu Zeus."

Mitologia si religia greaca suit eminamente civice si lipsite de texte sacre. Cultele au infinite variante (esentiale) locale, dupa cum zeitatae principale au numeroase epicleze (denumiri in functie de numenul, puterea prevalenta). Mitologia si religia greaca sint profund istoridzate si se refuza anistoricului de factura neolitica, orizont cronologic pe care nu-l mai putem- intregi din ele si nu-l mai putem nici aproxima.

Exegeza fundamentala in acest sens este cea a lui Martin P. Nilsson, Geschichte der griechischen Reli-gion, editia l-a, Munchen, 1941, 1957, editia a ni-a revizuita, 1967, 1974. Nici LeviStrauss si cu atit mai putin expozitiv-compulsativul Mircea Eliade flstoria credintelor si ideilor religioase, voi I, editia definitiva 1975, trad. romaneasca de Cezar Baltag, Editura stiintifica si enciclopedica, 1981) n-au utilizat aceasta carte ca si restul bibliografiei de specialitate reproduAZsa la sfirsitul prezentului volum.

Mitologia si religia greaca sint o succesiune de adstraturi locale endoetnice, asa cum dorienii sint greci care nu au navalit din afara in lumea greaca, geneza religiei tuturor structurindu-se ca urmare a circulatiei semintiilor elenice in bazinul egeean, Vestul Asiei Mici, Grecia continentala si peninsulara (A. M. Snodgrass, Grecia epocii intunecate, 1971, Editura Meridiane, 1994).

Cititorul roman are fericita ocazie de a completa lectura prezentei lucrari cu a acelei de stricta rigoare arheologica, deci faptica, a cartii deopotriva fundaAZmentale abia citate, de a lua contact din primul ei capitol cu aspectul teoretic si practic al relatiei mit-istorie, genealogie, cronologie, precum si cu conceptul de epoca intunecata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.