Mit si filosofie in Grecia antica

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.51

nivel: Facultate

Un astfel de cuplu de opoziție în orizontul crudului și al coptului este și acela dintre mit și filosofie. După cum vom vedea mitul se apropie mai mult de "crud", sau de vârsta crudă a gândirii, în timp ce filosofia se înscrie în orizontul coptului sau a maturizării gândirii umane.

"Cuvântul «mit» ne vine de la greci. Dar el nu avea pentru cei care îl întrebuințau în vremurile arha[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mit si filosofie in Grecia antica

Un astfel de cuplu de opoziție în orizontul crudului și al coptului este și acela dintre mit și filosofie. După cum vom vedea mitul se apropie mai mult de "crud", sau de vârsta crudă a gândirii, în timp ce filosofia se înscrie în orizontul coptului sau a maturizării gândirii umane.

"Cuvântul «mit» ne vine de la greci. Dar el nu avea pentru cei care îl întrebuințau în vremurile arhaice sensul, pe care i-l dăm noi astăzi. Mythos înseamnă «vorbă», «povestire». El nu se opune, dintru început, lui logos, al cărui sens inițial este tot acela de «vorbă, discurs» și care ulterior va deveni inteligența și rațiunea.

Abia cu începere din secolul al V-lea, în cadrul unor expuneri filosofice sau al unor cercetări istorice, mythos, opus lui logos, va căpăta o nuanță peiorativă, ajungând să desemneze o afirmație neîntemeiată care nu se sprijină pe o demonstrație riguroasă ori pe o mărturie credibilă.

Dar chiar și în acest caz, mythos, descalificat din punct de vedere al veridicității, datorită contrastului dintre el și logos, nu se aplica vreunei categorii anume de povestiri sacre despre zei sau eroi. Multiform asemeni lui Proteus, el desemnează realități foarte diverse. Teogonii și cosmogonii, de bună seamă, dar și povestiri de tot felul, genealogii, basme pentru copii, proverbe, istorioare moralizatoare, sentențe tradiționale; altfel spus, tot ce se transmite parcă spontan din gură în gură.

Mythos se prezintă, așadar, în contextul grecesc, nu ca o formă particulară de gândire, ci, ca o totalitate a ceea ce vehiculează și difuzează, cu prilejul unor contacte, întâlniri și conversații întâmplătoare, acea forță fără chip, anonimă și insesizabilă, pe care Platon o umește Pheme, zvonul."

În primă instanță mitul deschide orizontul întrebărilor amintite anterior. Lumea există pentru grecul începuturilor de mituri prin metamorfoza zeilor originari. Ceea ce este foarte interesant, la o analiză comparată a diferitelor mitologii, este faptul că, la nașterea întregului univers trebuie să se producă un sacrificiu originar al zeilor primordiali.

Această idee a sacrificiului originar este întâlnită în toate marile mitologii: chineză, indiană, nordică, celtică sau la populațiile băștinașe din America de Nord, America centrală sau America de Sud. Așadar, un prim produs al miturilor este cosmogonia. Aceasta reprezintă o primă tentativă de răspuns privitoare la creația, nașterea lumii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.