Misterul mortii lui Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.68

nivel: Liceu

In "Istoria literaturii romane", vol. III, Bucuresti, 1973, pg. 166, se scrie ca Eminescu a murit in zorii zilei de joi, 15 iunie 1889, de "o criza cardiaca". Necropsia cadavrului:Asa cum se stie, de autopsierea cadavrului si de interpretarea analizelor s-a ocupat prof. dr. neurolog Gheorghe Marinescu, proaspat intors de la Paris. Studiul creierului lui Eminescu a demonstrat ca acesta nu a avut pa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Misterul mortii lui Mihai Eminescu

In "Istoria literaturii romane", vol. III, Bucuresti, 1973, pg. 166, se scrie ca Eminescu a murit in zorii zilei de joi, 15 iunie 1889, de "o criza cardiaca". Necropsia cadavrului:Asa cum se stie, de autopsierea cadavrului si de interpretarea analizelor s-a ocupat prof. dr. neurolog Gheorghe Marinescu, proaspat intors de la Paris. Studiul creierului lui Eminescu a demonstrat ca acesta nu a avut paralizie generala progresiva - maladie care atrofiaza creierul, din cauza circulatiei sanguine insuficiente.

Dimpotriva, cerebelul poetului era mai mare decat normal, cu circumvolutiuni normale. Dr. Marinescu nu a efectuat si un examen microscopic al creierului, motivand o avansata stare de alterare ( era cald, fiind in luna iunie ). Insa peste doi ani, prof. Marinescu a declarat ca Eminescu a suferit de paralizie generala progresiva, din cauza sifisului. Or, sustine dr. Niculescu, el nu avea nici o dovada a existentei maladiei, pentru ca nu a facut examenul microscopic. Concluzia ferma a dr. Niculescu este ca Mihai Eminescu nu a murit de sifilis.

Oare se va stabili vreodata cauza mortii celui mai mare poet pe care l-a avut societatea romaneasca ? O stea orbitor de stralucitoare, care s-a stins enervant de repede, dupa parerea mea, datorita unei societati inumane si brutale, unor jocuri politice ascunse, datorita liberarilor pe care ii ingroapa sub noroiul inveninat de cuvintele pline de adevar ale poetului.Era scarbit de oameni, de institutii, de dragoste - o cunoscuse pe Veronica Micle, de la care a avut mari dezamagiri: "Nu i-ar putrezi oasele - va blestema -cui a dat fiinta acestor tari in care cuvantul nu-i cuvant, amorul nu-i amor "...

S-a imbolnavit de mania pe care o acumulase impotriva oamenilor si institutiilor vulgare si obtuze carora le aduce insulte rusinoase si in acelasi timp slobode. In " Epistola deschisa catre homunculul Bonifacius ", mintea lui B. Florescu e" caltoasa " ("caltii exemplificand foarte bine starea fibroasa aritmica "), intelectualii contemporani sunt "peltici". Invectiva nu este "fina", dimpotriva, poetul se infurie treptat si trece la interjectii si gesturi violente: "mascara", "imi intorc spre tine torso", la admonestatii savuroase:

"Dragul meu! Invata carte si asculta-mi indemnul:Cine vrea sa zugraveasca sa invet-intai desenul,Criticul intai sa stie singur cum sa-si stearga nasul;Inainte de-a stinge cu piciorul sau Parnasul "
Si exemplele pot continua ( le vom continua in numarul viitor al revistei ).Foarte multe dintre poeziile lui Mihai Eminescu sunt acide, usturatoare la adresa liberalilor, burghezilor etc. Prin urmare Mihai Eminescu devenise destul de incomod in societate si probabil ca tratamentul i-a fost prescris gresit in mod intentionat - tratamentul cu mercur care nu se mai folosea din 1850 pentru ca nu dadea randamente si mai avea si efecte secundare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.