Misterele piramidelor

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Liceu

Faraonii primelor dinastii erau inhumati in asa-zisele mastabale (banchete) de forma trapezoidala construite la inceput din caramizi arse apoi dinpiatra . Mestabaua de piatra sau de caramida poate avea temelii diferite si se compune din doua parti distincte :cavoul si capela .Cavoul contine un sarcofag de piatra precum si obiectele ce-l insotesc ritual pe decedat . Dupa inmormantare ,intrarea cav[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Misterele piramidelor

Faraonii primelor dinastii erau inhumati in asa-zisele mastabale (banchete) de forma trapezoidala construite la inceput din caramizi arse apoi dinpiatra . Mestabaua de piatra sau de caramida poate avea temelii diferite si se compune din doua parti distincte :cavoul si capela .Cavoul contine un sarcofag de piatra precum si obiectele ce-l insotesc ritual pe decedat . Dupa inmormantare ,intrarea cavoului se zideste ,iar pututl de acces pana la el se umple cu piatra ,pamant si nisip .

Cavoul este sadit in fundul unui put vertical,cavoul fiind orizontal ,iesind din acest put. Astfel mormantul este ferit de jefuitori .In afara mastabelor se ridica o capela mica .Mai tarziu aceasta capela a fost integrata in mastaba care este acum strabatuta de incaperi si sali .Aceasta capela spre deosebire de cavou poate fi vizitata de cei vii ,rude ale defunctului .Ea era in contact spiritual cu falsa poarta zidita intr-un culoar fara iesire in care se aseaza si statuile menite sa primeasca sufletul Ra al defunctului.

Tot acolo se pictau scene din viata lui de familie sau in care el aparea vesel,tanar si linistit ,multumit . A doua etapa in arhitectura funerara egipteana o reprezinta piramida in trepte care cuprinde aceleasi culoare ,incaperi funerare si o mastaba ,dar care sunt mult mai vaste . Piramida perfecta din punct de vedere geometric este cea a lui Kheops.Acest celebru monument este socotit ca fiind unul din cele sapte minuni ale lumii antice care acoperea mai bine de 4 ha si se ridica pana la 147 m in ziua de azi ultimiii 9 m lipsesc .Pnata piramidei are 51de grade si 51 min ,iar fetele ei sunt orientate catre cele 4 puncte cardinale .

Piramida este acoperita pe dinafara cu placi de clcar de cea mai buna calitate .Pe aceste placi se afla inscriptii hieroglifice .Singura intrare a piramidei se afla pe fata de N la 16,5 m deasupra nivelului solului .Nu dupa mult timp s-a decis creearea unei camere funerare in insusi corpul piramidei .La aceasta camera se ajungea printr-ul culoar si o sala spatioasa numita Galeria Mare la a cea de-a treia camera unde se afla si azi sarcofagul gol si fara capac a lui Kheops .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.