Misterele masoneriei

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.77

nivel: Facultate

CALUGARII ZIDARI. In perioada de inceput, maestrii constructori aveau o situatie privilegiata, datorita stransei lor legaturi cu Biserica. Impresionantele catedrale gotice, ridicate in vestul Europei, au fost adevaratele embleme ale civilizatiei medievale. Iar extraordinarele cunostinte de arhitectura ce trebuiau stapanite au facut din constructori niste veritabili savanti, fara de care nici unul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Misterele masoneriei

CALUGARII ZIDARI. In perioada de inceput, maestrii constructori aveau o situatie privilegiata, datorita stransei lor legaturi cu Biserica. Impresionantele catedrale gotice, ridicate in vestul Europei, au fost adevaratele embleme ale civilizatiei medievale. Iar extraordinarele cunostinte de arhitectura ce trebuiau stapanite au facut din constructori niste veritabili savanti, fara de care nici unul dintre acele edificii impunatoare nu ar fi existat.

Intr-o perioada in care majoritatea populatiei era analfabeta, singurii care stiau carte si erau in stare sa inteleaga si sa puna in practica subtila stiinta a arhitecturii erau chiar calugarii. Astfel se face ca dintre ei s-au recrutat cei mai eficienti constructori de catedrale. In lucrarea "Francmasoneria, o noua viziune asupra istoriei lumii civilizate" (carte care care ne-a oferit o mare parte din informatiile pe care le folosim aici), autorii Radu Comanescu si Emilian M. Dobrescu, specialisti care si-au dedicat ani buni din viata studierii istoriei ordinului Masonic, afirma:

"Prima atestare certa privind capacitatea de organizare a breslei constructorilor ne-a parvenit inca din sec. X, cand regele englez Athelstan le-a oferit mari privilegii zidarilor liberi, iar fratele sau, Edwin, a ajuns chiar seful acestora (Mare Mester)". In anul 926, organizatiile de constructori s-au intrunit in orasul York unde au alcatuit prima Constitutie profesionala. Incepand cu acea perioada, York-ul a devenit centrul traditional, emblema Masoneriei engleze. In anii care au urmat, titlul de "Mare Mester" s-a acordat unor personalitati importante din regatul britanic. In anul 960, titlul a revenit lui Dunstan, arhiepiscop de Canterbury, iar in 1041 regelui Edward Confesorul.

"CONEXIUNEA" TEMPLIERA. Sec. al Xlll-lea a adus cu sine cresterea importantei constructorilor si a asociatiilor lor profesionale. Constructia de catedrale devenise un fel de "moda", extinsa in majoritatea tarilor din Europa de vest si, pentru prima data, numarul calfelor, al ucenicilor si maestrilor a depasit in amploare ordinele monahice. Daca pana atunci calugarii erau cei mai multi, dar si cei mai buni constructori, acum laicii incep sa devina majoritari in bresle, ajungand sa ocupe inclusiv functia de Mare Mester. Chiar si in aceste conditii, constructorii "mireni" au ramas grupati in jurul ordinelor calugaresti. Iar dintre acestea, cel mai important era, pe atunci, Ordinul Templier, calugari - cavaleri, care au jucat un rol deosebit in istoria Masoneriei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.