Missouri

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Raul curge, la inceput spre nord, printr-o depresiune intramontana, in care s-au construit trei lacuri de acumulare de dimensiuni mai mici (Canyon Ferry, Hauser si Holter) folosite pentru irigatii si hidroenergie.and ultimele culmi muntoase Big Belt si Little Belt, in care raul formeaza o succesiune de defilee si cascade, sector numit de Meriwether Lewis in 1805 "Gates of Mountains" (Portile Munti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Missouri

Raul curge, la inceput spre nord, printr-o depresiune intramontana, in care s-au construit trei lacuri de acumulare de dimensiuni mai mici (Canyon Ferry, Hauser si Holter) folosite pentru irigatii si hidroenergie.and ultimele culmi muntoase Big Belt si Little Belt, in care raul formeaza o succesiune de defilee si cascade, sector numit de Meriwether Lewis in 1805 "Gates of Mountains" (Portile Muntilor), din care Great Falls este cea mai mare si impresionanta.

Planul de amenajare integrala a bazinului Missouri (inclusiv afluentii) prevedea realizarea a 103 baraje si tot atatea lacuri de acumulare, cu un volum total de 143 Miliarde m3, 27 hidrocentrale cu o putere instalata de 2511 MW, cu o productie de energie electrica de 10235GWh/an. Printre lacurile de acumulare cele mai mari, de pe Missouri propriu-zis, mentionam Garrison (Sakakawea) cu 30,6 km3 si 1560 km2, Oahe cu 29,1 km3 si 1500 km2 si Fort Peck cu 24,8 km3 si 1000 km2. Prin realizarea progamului s-a regularizat scurgerea, evitandu-se inundatiile si asigurandu-se un volum acceptabil de apa in perioadele secetoase din an.

Primii exploratori pe Missouri au fost Louis Jolliet si Jacques Marquette, care, in 1673, coborand pe Mississippi de la izvoare au ajuns la confluenta cu acesta, si pe care a urcat o anumita distanta. Cunoscut sub denumirea originala de Pekitanoui, raul a fost explorat in cursul inferior in secolul 18 de catre negustori. Denumirea actuala, data de triburile de indieni, care traiau la confluenta cu Mississippi, insemna "apa murdara" - datorita aluviunilor transportate.

Cea mai mare expeditie a fost cea din 1804-1806 condusa de Meriwether Lewis si William Clark, care au urcat pe Missouri, au trecut peste Muntii Stancosi, au coborat prin Columbia pana la tarmul Oceanului Pacific si s-au intorspe acelasi traseu. De la acesti doi exploratori au ramas cele mai multe denumiri asupra afluentilor si a altor locuri geografice de pe traseu. De asemenea, tot ei au furnizat informatii despre viata indienilor ce locuiau atunci in valea raului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.