Miscari sociale la cumpana secolelor XIX si XX

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Silit de agitatiile taranesti guvernul a propus Parlamentului unele masuri ind vanzarea unor mosii ale statutului catre tarani, modificarea unor /ederi ale legii tocmelilor agricole, dar in esenta legislatia agrara a ramas limbata. in anii 1888-1889 noi agitatii taranesti au fost inregistrate in itele lasi, Bacau, Vaslui, Roman, Vlasca, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Dolj. in rina anului 1893 si in an[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miscari sociale la cumpana secolelor XIX si XX

Silit de agitatiile taranesti guvernul a propus Parlamentului unele masuri ind vanzarea unor mosii ale statutului catre tarani, modificarea unor /ederi ale legii tocmelilor agricole, dar in esenta legislatia agrara a ramas limbata. in anii 1888-1889 noi agitatii taranesti au fost inregistrate in itele lasi, Bacau, Vaslui, Roman, Vlasca, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Dolj. in rina anului 1893 si in anul urmator, in urma unor noi legi date de guvernul servator, obligatiile financiare ale taranilor au sporit mult.

Aceasta a generat rascoale in judetele Vaslui, Botosani, Tutova, Valcea, Dolj. in 1899 ras-lele au cuprins si alte judete. Dupa anul 1900, introducerea unui impozit pe turile spirtoase a trezit numeroase nemultumiri in lumea satelor.
Demn de subliniat este si faptul ca, la inceputul secolului nostru miscarea ia/ista s-a implicat mai mult in abordarea problemei agrare, incercand, prin rmediul cluburilor sale la sate, patrunderea ideilor socialiste si in lumea ila. Circa 230 de cluburi au fost formate in Campia Munteniei, unele grupand 3 de membri.

Ea s-a desfasurat, astfel, in conditiile agravarii problemei gre, a transformarii sale intr-un indiciu in functie de care urma sa se decida ctia progresului societatii romanesti, a bunelor intentii, a politicii deseori itropice a guvernelor, dar fara un efect concret.
Rascoala d
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.