Miscari epirogene ale scoartei terestre

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Protectia acestor zone de mari aglomerari umane impotriva distrugerii cauzate de invazia marii, stoparea efectele negative care ar putea sa apara aici, se face prin constructii masive de diguri.
Miscarile verticale influenteaza geomorfologia regiunilor. Lor li se datoreaza formarea teraselor si evolutia cursurilor raurilor. La noi in tara, datorita miscarii de scufundare a sectorului sudic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miscari epirogene ale scoartei terestre

Protectia acestor zone de mari aglomerari umane impotriva distrugerii cauzate de invazia marii, stoparea efectele negative care ar putea sa apara aici, se face prin constructii masive de diguri.
Miscarile verticale influenteaza geomorfologia regiunilor. Lor li se datoreaza formarea teraselor si evolutia cursurilor raurilor. La noi in tara, datorita miscarii de scufundare a sectorului sudic al tarii, raurile de aici si-au schimbat mult directia.

2. Miscari verticale din timpurile geologice
Sunt puse in evidenta dupa efectele pe care l-au provocat: transgresiunile si regresiunile marine.
Transgresiunea este invadarea sau inaintarea apelor marine asupra uscatului ca urmare a unei miscari de ridicare a fundului marin. Daca transgresiunea afecteaza suprafete restranse poarta numele de ingresiune.

Transgresiuni majore: Cambrian, Badenian
Regresiunea reprezinta o faza de retragere a apelor marii sau de coborare a nivelului apelor marii cauzata de miscarile oscilatorii. Golfurile marine intra intr-o faza de secare trecand succesiv prin faza de lacuri sarate, mlastini, depresiuni uscate iar insulele din apropiere devin peninsule.
Regresiuni majore: sfarsitul Paleozoicului si a Cretacicului.

Subsidenta este un caz particular al miscarilor pe verticala definit ca o miscare treptata, ritmica ce se manifesta in anumite bazine printr-o sedimentatie foarte activa. Mecanismul acestui proces este legat de faptul ca un bazin de sedimentare, prin structura sa tectonica, are o rezistenta limitata la sustinerea depozitelor care se acumuleaza. Cand greutatea lor depaseste rezistenta de sustinere are loc o scufundare pana la stabilirea unui nou echilibru. In timpul scufundarii, sedimentatia se reia si bazinul tinde sa se umple cu sedimente. Fenomenul se repeta ciclic ceea ce cauzeaza repetarea caracterelor litologice ale depozitelor formate.

Cauza miscarilor verticale este apreciata a fi in principal tendinta de restabilire a echilibrului izostatic (regiunea scandinava si-a inceput ridicarea cu 10.000 ani in urma, odata cu topirea calotei glaciare). Deoarece exista si zone in care in ultimii 2000 ani s-au manifestat miscari oscilatorii in ambele sensuri, fara ca sarcina care apasa crusta terestra sa-si fi schimbat sensul (regiunea Napoli), s-a presupus ca ar mai exista o cauza, respectiv concentratia neuniforma a materiei radioactive in scoarta tarestra care da nastere unor forte interne de expansiune cu caracter pulsatoriu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.