Miscarea socialista

3x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.89

nivel: Facultate

Exponentii curentului socialist traduc unele opere ale lui Marx si Engels, raspandeesc ideile marxismului, se confrunta cu doctrinele si orientarile epocii. In 1893 ia fiinta Partidul Social-Democrat al Muncitorilor din Romania, care se va destrama spre 1899, cand o buna parte dintre fruntasii sai intra in partidul liberal. Partidul social-democrat se va reface in primul deceniul al secolului al X[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miscarea socialista

Exponentii curentului socialist traduc unele opere ale lui Marx si Engels, raspandeesc ideile marxismului, se confrunta cu doctrinele si orientarile epocii. In 1893 ia fiinta Partidul Social-Democrat al Muncitorilor din Romania, care se va destrama spre 1899, cand o buna parte dintre fruntasii sai intra in partidul liberal. Partidul social-democrat se va reface in primul deceniul al secolului al XX-lea, fara a juca un rol major in viata politica.

Sub raport teoretic, o importanta deosebita are opera lui Constantin Dobrogeanu Gherea (1855-1920), critic si teoretician literar, sociolog de formatie marxista. Sustinator al ideii de tendinta in arta, Gherea poarta o disputa interesanta cu Maiorescu pe aceasta tema, publicand in revistele vremii o serie de studii critice privitoare la conditionarea sociala a artei si la efectele ei in plan ideologic. Gherea este autor al programului Ce vor socialistii romani? (1886) si al unor studii si lucrari de analiza sociala, care l-au impus ca un teoretician remarcabil: Neoiobagia (1910), Socialismul in tarile inapoiate (1911).

Socialismul in tarile inapoiate
Problema fundamentala este pentru Gherea modul in care poate fi aplicat marxismul in tarile inapoiate. Analizele lui, ca si cele ale lui Eminescu, Maiorescu, Iorga si Stere, au scos la iveala faptul ca trecerea societatii romanesti spre capitalism se caracterizeaza prin puternice aspecte specifice fata de societatile apusene, prima dintre acestea fiind grava problema agrara, nesolutionata, din care deriva o serie de anomalii si stari paradoxale. Gherea se va confrunta cu aceste antinomii ale unei societati inapoiate, unde problema agrara este fundamentala, cu realitati care infirma teoria marxista.

El se vede obligat sa ajusteze teoria marxista pentru a o face compatibila cu realitatile. Pentru acest lucru, el rastoarna teoria marxista a raporturilor dintre baza si suprastructura, cu scopul de a legitima un alt tip de modernizare, propriu societatilor periferiale, in care formele anticipeaza fondul. Baza si suprastructura sunt concepte echivalabile prin cele de fond si forme. Astfel, marxismul este invalidat ca teorie universala a istoriei si este silit sa ia act de diversitatea procesului istoric. Gherea face acest lucru pe jumatate, sub presiunea campului teoretic al culturii romane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.