Miscarea naturala a populatiei

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.08

nivel: Facultate

Avorturile, sterilizarea si teoria rolurilor in natalitate
Problema avorturilor are si ea mari implicatii asupra natalitatii. Dupa cum se stie avorturile pot sa fie spontane sau provocate. Avortul spontan ("fausse couche" in limba franceza) inseamna intrerupere naturala a sarcinii.

Intreruperile naturale, sau asa-numite spontane, formeaza mortalitatea intrauterina care depi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miscarea naturala a populatiei

Avorturile, sterilizarea si teoria rolurilor in natalitate
Problema avorturilor are si ea mari implicatii asupra natalitatii. Dupa cum se stie avorturile pot sa fie spontane sau provocate. Avortul spontan ("fausse couche" in limba franceza) inseamna intrerupere naturala a sarcinii.

Intreruperile naturale, sau asa-numite spontane, formeaza mortalitatea intrauterina care depinde de starea sanitara a populatiei si indeosebi de factorii genetici, inca insuficient cunoscuti, dar care se dovedesc a avea o influenta ce creste proportional cu varsta femeilor. Rolul avorturilor provocate in reducerea natalitatii este greu de studiat deoarece nu se cunoaste totdeauna numarul real al acestor interventii. Pe de alta parte este dificil de obtinut informatii suplimentare cu care sa poata fi corelate datele avorturilor.

Putinii autori care s-au ocupat de complicata problema a contributiei avorturilor la scaderea natalitatii au considerat ca, in general, aproximativ 10% din nasteri sunt evitate prin avorturi (Lindquint-Suedia). S-a aproximat de asemenea ca din 100 de avorturi 20 apartin femeilor nemaritate. Datele in acest domeniu sunt inferioare realitatii.

Pe masura ce se extinde gama mijloacelor anticonceptionale si acestea devin accesibile, avorturile au tendinta de a scadea. Cu atat mai mult acest lucru este valabil cand intervin in plus si modificari ale comportamentului demografic in sensul acceptarii unei cresteri a dimensiunii familiei.

Sterilizarea are o influenta mica asupra fertilitatii, necuprinzand colectivitati mari de oameni. Se practica mai mult la barbati (legarea canalelor aferente) decat la femei, legarea trompelor uterine presupunand o interventie interabdominala. Exista putine informatii asupra practicii sterilizarii. Sunt unele reglementari legale care au in vedere consimtamantul special al persoanelor care doresc aceasta.

O astfel de lege exista in Suedia din 1935. Dupa cel de-al doilea razboi mondial o lege asemanatoare, dar cu efecte mult mai mari, a fost promulgata in Japonia unde, intre 1949-1959, s-au efectuat 340.600 sterilizari. In ultimii ani in China si India se practica sterilizarea incurajata de stat.

Infanticidul, echivalent al avortului dupa unii autori, a avut o practica mai mare in trecut. In Sparta, copiii cu infirmitati erau ucisi; la fel, la japonezii si chinezii din trecut, mai ales cand era vorba de o fata. O latura importanta in influentarea variatiilor fertilitatii este legata de actiunea constienta a cuplului, de gradul de cunostinte al acestuia si de psihologia si comportamentul lui in problema procreatiei.

In explicarea comportamentului demografic este necesar de avut in vedere si sugestiile ,,teoriei rolurilor", o achizitie acceptata mai de mult in analiza sociologica, conform careia rolul unui membru al colectivitatii se defineste prin ceea ce asteapta altii de la el, iar statutul, prin ceea ce este indreptatit sa ceara el de la ceilalti. Prin prisma acestui punct de vedere, femeia care lucreaza in afara caminului, si deci apartine in general unei grupe profesionale, poate fi influentata de o seama de stimuli si aspiratii, situatie ce se reflecta si asupra comportamentului demografic.

Intervenind in evenimentele care pot duce la nastere, familia realizeaza voluntar sau involuntar un ,,control asupra nasterilor" reflectand si utilizand selectiv ideile si mijloacele pe care i le pune la dispozitie societatea. De aceea deosebim actiunile de crestere a numarului nasterilor de cele de descrestere a numarului acestora. Astfel se ajunge la o anumita dimensiune a familiei, la un anumit numar de copii doriti sau acceptati.

Din cele expuse anterior se poate deduce ca mijloacele si activitatea menite sa stimuleze nasterile pe plan familial ar consta in: casatorie timpurie, frecventa crescuta a contactelor sexuale, contacte sexuale sincronizate cu ovulatia, evitarea mijloacelor anticonceptionale, tratarea sterilitatii, ocrotirea sanatatii mamei, ingrijire prenatala, insamantare artificiala.

Totalitatea actiunilor enumerate mai sus fie stimulative, fie inhibitive, au o legatura stransa cu mediul social in care se produc, cu economia, cultura si politica tarii respective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.