Miscarea legionara intre adevar si mistificare

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.62

nivel: Facultate

Aceasta perioada, care dureaza si astazi, ramane zodia celor mai dureroase lovituri pe care le-a primit, odata cu Miscarea Legionara, si neamul romanesc. De altminteri, figura lui Corneliu Codreanu, prin sublinierea importantei sale, planeaza deasupra intregii carti, fara sa se specifice totusi rostul aparitiei in viata romaneasca a Capitanului. Pentru cine vrea sa inteleaga nu numai istoria Misca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miscarea legionara intre adevar si mistificare

Aceasta perioada, care dureaza si astazi, ramane zodia celor mai dureroase lovituri pe care le-a primit, odata cu Miscarea Legionara, si neamul romanesc. De altminteri, figura lui Corneliu Codreanu, prin sublinierea importantei sale, planeaza deasupra intregii carti, fara sa se specifice totusi rostul aparitiei in viata romaneasca a Capitanului. Pentru cine vrea sa inteleaga nu numai istoria Miscarii Legionare, dar si istoria Romaniei contemporane, trebuie neaparat sa adanceasca semnificatia luptei lui Corneliu Codreanu si mai ales a mortii lui.

Caci neindoielnic, daca s-a dat vreodata o lovitura de moarte redresarii noastre nationale, ea a avut loc in noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938. Atunci puterile raului concentrate din afara tarii si asupra ei, si solidare cu fortele raului dinauntru, au savarsit o crima ale carei urmari le resimte si astazi si le va resimti veacuri de aci inainte. Aceasta afirmatie ar putea fi taxata retorica si gratuita, dar as vrea sa conteste cineva daca din 1938 pana astazi lumea romaneasca a avut parte macar de un singur moment constructiv.

Parca un blestem pluteste deasupra tarii noastre zadarnicindu-ne orice initiativa de a ne redresa, si blestemul acesta se intinde si asupra Casei Domnitoare pe care a intinat-o Carol al II-lea si ale carei suferinte le impartaseste fiul sau, un om nevinovat, care este tinut si astazi intr-o penibila indepartare de tara.Dar convorbirile d-lui Mircea Dimitriu n-au putut sa treaca sub tacere fenomene cu care Miscarea Legionara nu s-a confruntat niciodata pana in ultimi zece ani. Corect informat si impartial, d-sa releva momente si actori din aceasta ultima decada, intr-o portretistica realista si patrunzatoare.

Paginile care se ocupa de abdicarile de la inaltimea de spirit a Legiunii, de la onestitatea ei de cuget si de la franchetea atitudinilor ei, sunt efectiv dramatice si sfasietoare. Cu o sinceritate indurerata, d-l Mircea Dimitriu evoca gesturi pe care nimeni dintre legionari nu si le-ar fi imaginat ca posibile intre ei, inaintea acestei ultime perioade care a conceput libertatea ca un indemn la a face orice, si mai ales la a considera ca sperjurul si minciuna sunt legitimate prin simplul fapt al eficientei lor in implinirea veleitatilor personale.

As vrea sa se inteleaga exact ca un adevar a carui rostire arunca o aparenta de umbra asupra celui ce-l rosteste, este in fond un act de curaj moral si cea mai sigura metoda de primenire a moravurilor din jurul sau. Incat, si sub acest raport, confesiunile d-lui Mircea Dimitriu sunt binevenite. Numai cine converteste momentele dureroase din istoria Legiunii intr-un prilej de promovare a intereselor de grup, poate sa osandeasca sinceritatea si cultul adevarului - care strabat de la un capat la altul aceasta carte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.