Miscarea legionara in Dobrogea in perioada regimului monarhiei autoritare

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Autoritatile militare au luat masuri specifice in zonele lor de responsabilitate pentru punerea in aplicare a prevederilor decretului de introducere a starii de asediu. Prin Ordonanta nr. 12 din 24 februarie 1938 a Comandamentului Diviziei a IX-a din cadrul Corpului II Armata [2] autoritatile militare din judetele Constanta, Tulcea, Durostor si Caliacra au fost abilitate sa procedeze la percheziti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miscarea legionara in Dobrogea in perioada regimului monarhiei autoritare

Autoritatile militare au luat masuri specifice in zonele lor de responsabilitate pentru punerea in aplicare a prevederilor decretului de introducere a starii de asediu. Prin Ordonanta nr. 12 din 24 februarie 1938 a Comandamentului Diviziei a IX-a din cadrul Corpului II Armata [2] autoritatile militare din judetele Constanta, Tulcea, Durostor si Caliacra au fost abilitate sa procedeze la perchezitionarea legionarilor banuiti ca poseda arme de foc si munitii nedeclarate si la retinerea acestora pentru cercetari.

S-a interzis portul uniformelor si a oricaror insemne legionare (insigne, embleme, steaguri etc.) si difuzarea prin presa de stiri fara autorizarea prealabila a birourilor de cenzura ce functionau pe langa prefecturile celor patru judete dobrogene. Orice adunari cu caracter politic urmau sa se desfasoare numai cu aprobarea Comandamentului Diviziei a IX-a. In contextul masurilor ferme luate la nivel national s-a trecut la inchiderea sediilor din Dobrogea ale Miscarii Legionare si la identificarea si punerea sub supraveghere a canalelor de comunicare ale organizatiilor din zona cu conducerea legionara din Capitala.

Ca o consecinta a masurilor antilegionare luate de autoritati, la 21 februarie 1938, Corneliu Zelea-Codreanu a procedat la autodizolvarea Partidului "Totul pentru Tara", organizatie politica a Miscarii Legionare. Prin aceasta masura Codreanu si-a modificat insa doar strategia politica: a renuntat la actiunile legionare "la vedere" in favoarea celor clandestine. La ordinul Ministerului de Interne organele locale de siguranta si jandarmerie au declansat actiuni de urmarire sistematica a legionarilor, care au vizat prevenirea intensificarii agitatiilor politice anticarliste si anticamarila ale organizatiilor legionare dobrogene si degenerarii lor in manifestari anarhice in noul context intern si extern (agresiunea hitlerista asupra Austriei, in martie 1938) .

In conditiile inaspririi masurilor represive luate de autoritati, liderii legionari locali au apreciat ca principalul obiectiv al reorganizarii "Miscarii" era cel de a asigura continuarea activitatii catorva centre de rezistenta, pe structura carora sa se intemeieze ulterior reluarea procesului de dezvoltare zonala. In acest sens, gardistii dobrogeni s-au preocupat de desfasurarea sedintelor de cuib numai in locuri ce ofereau participantilor deplina siguranta, limitarea deplasarilor in grupuri, evitarea discutiilor cu persoane straine de Miscarea Legionara, renuntarea la realizarea legaturilor operative prin documente scrise, ce puteau fi interceptate de autoritati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.