Miron Costin De neamul moldovenilor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.00

nivel: Liceu

Influenta limbii vorbite e mica in opera lui Miron Costin, el fiind un cronicar cult. Intalnim totusi cateva expresii si proverbe populare care amintesc de cele din zilele noastre: "Nu sunt in toate zilele Pastile"; "ca acela care se ineaca se apuca de sabie cu mana goala".
"De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor" este o lucrare cu caracter polemic, in care autorul urmar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miron Costin De neamul moldovenilor

Influenta limbii vorbite e mica in opera lui Miron Costin, el fiind un cronicar cult. Intalnim totusi cateva expresii si proverbe populare care amintesc de cele din zilele noastre: "Nu sunt in toate zilele Pastile"; "ca acela care se ineaca se apuca de sabie cu mana goala".
"De neamul moldovenilor, din ce tara au iesit stramosii lor" este o lucrare cu caracter polemic, in care autorul urmareste sa dovedeasca originea romana si unitatea poporului nostru, latinitatea limbii romane, aducand argumente lingvistice, arheologice, etnografice, folclorice.

Miron Costin combate toate denaturarile introduse in cronica lui Ureche. Invatatul umanist urmareste sa suplineasca lipsa unor date despre cucerirea Daciei, formarea poporului roman, date de care nu a dispus Ureche. El este constient de importanta celor scrie si considera obiectivitatea drept o conditie de baza a fiecarui istoric: "Eu voi da seama de ale mele cate scriu". Lucrarea este indreptata impotriva "ocarilor" si "basnelor" celor care au facut "adaosaturi" cronicii lui Ureche.

Aflam din cronica lui Miron Costin ca Train era de neamul lui "spaniol". Conicarul combate adaugirile din letopisetul lui Ureche cu privire la originea romanilor. Apeland la criteriul logic, la cronologie, el arata ca intre Traian si Laslo Craiul ar fi o distanta de 600 de ani. Tot aici el scrie ca nu s-ar fi putut dezvolta o natie numai din talhari. Ajungand la felul in care se tundeau moldovenii, Costin gaseste un prilej de a combate falsurile. Pornind de la un istoric latin - Topeltin - arata ca latinii obisnuiau sa-si taie parul la tample si la ceafa, sa arate mai tineri, sa fie cu capul mai "slobod". Moldovenii mostenesc tunsoarea romana. Ei nu pastreaza semnul talharilor.

Miron Costin e constient de originea comuna, romana, a tuturor locuitorilor Daciei de odinioara.Poate ca nicaieri nu iese in evidenta personalitatea lui Miron Costin ca in "Predoslovia" la "De neamul moldovenilor", marturisire dramatica a unui carturar patriot, care n-a putut suporta "ocarile" aduse acestui popor de o seama de scriitori.
Indignarea lui se indreapta impotriva unor copisti ai cronicii lui Ureche, Mai ales impotriva lui Simion Dascalul, "om de multa nestiinta si minte putina", care afirmase ca moldovenii ar proveni din talharii de la Roma exilati pe teritoriul Daciei.

"A scrie ocara vecinica unui neam, spune cronicarul, nici este saga, ca scrisoarea este un lucru vecinicu". Cel care scrie trebuie sa raspunda in fata viitorului. Miron Costin este constient de faptul ca scrisul este un act de responsabilitate istorica.Miron Costin inchina etnogenezei noastre, coloana vertebrala a istoriei romanesti, o carte polemica: "De neamul moldovenilor" 17517d324r ;, a carei "Predoslovie", prin ideile afirmate, dezvaluie in autor un patriot inflacarat si un umanist de prestigiu. Cronicarul are un adevarat cult pentru adevar, este interesat de recuperarea istoriei si conservarea ei ("sa nu se uite lucrurile si cursul tarii").
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.