Miron Costin

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.94

nivel: Facultate

Nu vrea sa arate numai ce stie,ci pretinde sa dezdradacineze greseli sa inlature ofense pentru poporul sau care se raspandisera prin forma interpolata a cronicii lui Ureche. Acum , in tara, dandu-si in sfarsit seama de interpolari, de existenta lor, ca si de presupusele lor tendinte, el cauta informatii pe la boieri mai batrani,dintre care unii apucasera si pe Grigore Ureche,afla ceea ce putea sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Miron Costin

Nu vrea sa arate numai ce stie,ci pretinde sa dezdradacineze greseli sa inlature ofense pentru poporul sau care se raspandisera prin forma interpolata a cronicii lui Ureche. Acum , in tara, dandu-si in sfarsit seama de interpolari, de existenta lor, ca si de presupusele lor tendinte, el cauta informatii pe la boieri mai batrani,dintre care unii apucasera si pe Grigore Ureche,afla ceea ce putea sa afle si din cetirea cronicii , ca > ce desfigurat povestirea prin care Ureche a voit sa transmita trecutul, , ca acest insulator e Simion Dascalul, dar ca are complici.

Unul dintre acestia ar fi Misail Calugarul,iar celalt ,iscoditorul minciunii nepatriotice , Eustratie Logofatul insusi ,pe care o dinioara Miron nu se sfiise a-l recomanda Polonilor ca izvor pentru istoria tarii sale."(N.Iorga, Istoria literaturii romanesti, I, ed. a II-a, Bucuresti,1925,P.339). 2. Presarate pitoresti,cu portrete bine zugravite, cu descrieri plastice, povestirea lui Miron Costin e limpede ,vioaie, captivanta. Comparatii suggestive (Domnii care infrunta urile ca si , cari;

Rakoti in cumpana vietii ); Proverbe platice ("Banii rascolesc in lume imparatiile si mari cetati surpa, cum zice un cuvanta lesesc: sula de aur zidul patrunde";sau vorbind de rivalitaile dintre Matei Basarab si Vasile Lupu :"zece dervisi pe un covor pot incapea iar doi imparati intr-o tara nu incap";expresiuni pline de prospetime luate din materialul concret al limbii(au luat campii ;nu era copt in varsta sa;umbla cu capul a mana ;soarele era mai sus de trei,patru sulite ;pe vremea secerei),toate acestea laolalta dau stilului sau un colorit viu si o savoare deosebita.

Chiar intorsaturile frazei desi,modelate dupa sintaxa Latina [...]isi au la Miron Costin un ritm al lor particular."(N.Cartojan,Istoria literaturii romanesti vechi ,II,Bucuresti,1948, p.162).3."...Miron Costin scrie in cea de a doua jumatate a secolului al XVII-lea, cand spre deosebire de secolul al XVI-lea , se crease deja o traditie literara ,iar limba isi insusise anumite procedee de exprimare mai mult sau mai putin stabile[...].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.