Mircea cel Batran

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.68

nivel: Liceu

V Conflictul cu Imperiul Otoman
Mircea a intrat in conflict cu Imperiul Otoman datorita interventiilor sale in sprijinul popoarelor crestine din sudul Dunarii. In 1395, Baiazid I (zis si Ildirim sau Fulgerul) a trecut Dunarea in fruntea unei forte insemnate (aprox. 40.000 de soldati, dupa unii autori). Mircea bazandu-se pe o armata mai mica (aprox 12.000 de soldati), neputandu-se opune intr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea cel Batran

V Conflictul cu Imperiul Otoman
Mircea a intrat in conflict cu Imperiul Otoman datorita interventiilor sale in sprijinul popoarelor crestine din sudul Dunarii. In 1395, Baiazid I (zis si Ildirim sau Fulgerul) a trecut Dunarea in fruntea unei forte insemnate (aprox. 40.000 de soldati, dupa unii autori). Mircea bazandu-se pe o armata mai mica (aprox 12.000 de soldati), neputandu-se opune intr-o lupta deschisa, a ales o tactica de hartuire.

In ziua de 17 mai 1395 (dupa alte surse 10 octombrie 1394), armata Tarii Romanesti infrange avangarda otomana intr-un loc mlastinos si impadurit, numit Rovine. Batalia nu este decisiva, caci Mircea cel Batran, dupa o lupta data langa Arges, pierde tronul si se retrage in Transilvania. Strategia militara abordata de catre acesta precum si tactica retragerii ii aduce o oarecare faima intre conducatorii acelei vremi.

In Tara Romaneasca, turcii il aseaza in scaun pe un anume Vlad, care va fi indepartat de catre Mircea abia in 1397, cu ajutor militar din partea lui Sigismund de Luxemburg.In 1396 Mircea, in calitate de principe crestin vasal regelui maghiar, participa la cruciada anti-otomana initiata de o parte a capetelor incoronate si o parte a nobilimii occidentale si condusa teoretic de regele maghiar.

Dupa cateva succese minore, cruciada s-a incheiat lamentabil cu dezastrul de la Nicopole din 25 septembrie. Oastea valaha, formata din cavalerie usoara, nefiind invitata sa ia parte la sarja cavaleriei grele, se retrage fara a intra in lupta..Anul urmator, 1397, pe raul Ialomita, precum si in 1400, Mircea cel Batran zdrobeste categoric doua incursiuni otomane ce se intorceau peste Dunare din expeditii de jaf in Transilvania.

Infrangerea sultanului Baiazid I de catre Timur Lenk (Tamerlane sau Timur cel Schiop) la Ankara in vara lui 1402 a deschis perioada de anarhie in Imperiul Otoman, ca urmare Mircea a organizat impreuna cu regele maghiar o campanie impotriva turcilor. In 1404 Mircea a reusit sa se impuna din nou drept conducator peste Dobrogea.

Mai mult, el a luat parte la lupta pentru tronul imperiului otoman si l-a ajutat pe Musa Celebi sa devina sultan (pentru o perioada scurta), dupa moartea caruia a sprijinit si alti pretendenti (Mustafa Celebi, frate al lui Musa, apoi pe seicul Bedr-ed-Din).Cu toate acestea, sultanul Mahomed I reuseste sa-si infranga oponentii si planuieste o expeditie de pedepsire a voievodului valah.

VI Sfarsitul Domniei
Pentru a evita campania sultanului, Mircea semneaza spre sfarsitul domniei (1415 sau 1417) un tratat de pace cu Imperiul Otoman, care recunostea libertatea Valahiei in schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur.

Totodata, domnul roman a fost obligat sa trimita la Constantinopol un fiu drept garantie. Mircea cel Batran a incetat din viata la 31 ianuarie 1418, fiind inmormantat la ctitoria sa de la Cozia, la 4 februarie acelasi an. La domnie a urmat fiul sau Mihail I, asociat inca din 1408.

"Principe intre crestini cel mai viteaz si cel mai ager", asa cum a fost numit de catre istoricul german Leunclavius Mircea a domnit peste Valahia timp de 32 de ani. Pe plan intern, domnitorul s-a dovedit un bun gospodar, prin masurile economice intelepte pe care le-a luat, si un adevarat crestin, lasand in urma sa mai multe lacase de cult.

Pe langa succesele militare, Mircea a fost un stralucit diplomat, atat in relatiile cu Ungaria si Polonia, cat si cu Imperiul Otoman, caruia i-a determinat o buna bucata de timp situatia interna. Reusind sa impiedice in mod eficient expansiunea otomana in nordul Dunarii, Mircea cel Batran devine o figura proeminenta a luptei crestinilor din Balcani.

VII Tara Romaneasca in timpul domniei lui Mircea cel Batran
Teritoriile stapanite de Mircea cel Batran
Granitele Valahiei s-au schimbat constant de-a lungul istoriei, insa in timpul domniei lui Mircea Tara Romaneasca a ajuns la intinderea teritoriala maxima din Evul Mediu: de la Olt in nord la Dunare in sud si de la Portile de Fier in vest pana la Marea Neagra in est.

Titulatura domneasca prezenta in actele ramase de la Mircea cel Batran poate oferi o cronologie aproximativa a intinderii teritoriale valahe, caci, potrivit istoricului Anca Ghiata, "o cronologie stricta a stapanirii Tarii Romanesti tinand seama numai de prezenta sau absenta unor formule in titulatura domnitorilor nu poate fi unicul criteriu in deslusirea realitatilor istorico-teritoriale". Pentru a completa imaginea de ansamblu, trebuie cercetate si actele de danie, dovezile arheologice, cronicile (cu precadere contemporane) etc.

Cel mai lung titlu al lui Mircea apare din 1406 pana la sfarsitul domniei sale, sub forma: "Eu, intru Hristos Dumnezeu binecredincios si binecinstitor si de Hristos iubitor si autocrat, Io Mircea mare voievod si domn din mila lui Dumnezeu si cu darul lui Dumnezeu, stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovlahiei si a partilor de peste munti, inca si catre partile tataresti si Amlasului si Fagarasului herteg si domnitor al Banatului Severinului si pe amandoua partile pe toata Podunavia, inca pana la marea cea mare si stapanitor al cetatii Darstorului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.