Mircea cel Batran

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Mircea este fiul lui Radu,(fostul domn),si frate-dar numai dupa tata-cu Dan I. Mama sa, Calinichia, este de doua ori amintita in hrisoavele de danie si intarire acordata de Mircea, Tismanei: "...si moara pe care a daruit-o manastirii mama domniei mele, doamna Calinichia.(act din 1391-1392)"; ,,...satul Pesticevope care l-a daruit maica domniei mele, doamna Calinichia...(act din 1400-1418).Data mor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea cel Batran

Mircea este fiul lui Radu,(fostul domn),si frate-dar numai dupa tata-cu Dan I. Mama sa, Calinichia, este de doua ori amintita in hrisoavele de danie si intarire acordata de Mircea, Tismanei: "...si moara pe care a daruit-o manastirii mama domniei mele, doamna Calinichia.(act din 1391-1392)"; ,,...satul Pesticevope care l-a daruit maica domniei mele, doamna Calinichia...(act din 1400-1418).Data mortii lui Mircea 31 ianuarie 1418.asadar a domnit 32 de ani; in istoria Tarii Romanesti numai Basarab I i se poate asemui sub acest raport.

INTINDEREA TARII
Acest titlu reprezinta o realitate; Mircea a stapanit efectiv tinuturile enumerate. Banatul de Severin l-a avut de la inceput-si pana la sfarsit: dovezile documentare sunt intre 1390-1406 si din nou sub Mihail I (la 1419) si Radu Praznaglava ( 1421) .Pentru "toata Tara Fagarasului" - intinzandu-se de la linia muntilor cu acelasi nume, adica de la hotarul Munteniei si " pana la Olt" - cea din dintai mentiune oficiala este pe un act din 27 decembrie 1391 cand se intareste unor boieri munteni tot pamantul... Scorei :"Pentru acest tinut Mircea poarta titlul de "herteg" - alte ori de " domn" pe care-l socoate cu drept de mostenire:"... cine va veni dupa moartea mea domn in Tara (Romaneasca) si in Tara Fagarasului... " ( act din 20 iulie 1401 ).

Almasul - la apus de Sibiu - includea satele romanesti Cocova, Sibiel, Valea, Saliste, Gales si, fireste, Amlasul; si in acestea sunt carmuite de Mircea tot ca " herteg". Partile de peste munti ( trecute astfel in titlul domnului intr-un act din 4 septembrie 1389 ) , daca nu sunt o denumiri generica a celor doua amintite feude, atunci s-ar referi la pamanturile stapanite in Transilvania, de-a lungul vechii fruntarii ale Olteniei si Munteniei, dincolo de cumpana apelor.

Cetatea Branului a apartinut de asemenea domnului muntean, primita, poate, de la regele Sigismund dupa incheierea tratatului din 1395; in 1412-1413, Branul continua sa fie posesiunea lui Mircea, care l-a pastrat pana la sfarsitul domniei." Noi, Ioan Mircea...domn si voievod a toata Tara Romaneasca, incepand de la munti pana la marginile partilor tataresti...". De asemenea Mircea stapanea si partea numita Basarabia ( partile tataresti ) si pamanturile de la dreapta Dunarii adica Dobrogea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.