Mircea Moraru - Povara bunatatii noastre

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.20

nivel: Liceu

Vocea de șef. fiind o fire contradictorie din copilărie, se mișcă după mo traiectorie a sa în viață, însă din momentul cînd îl întîlnește pe Onache Cărăbuș, autorul îi corectează mereu prin socrul său orientarea și felul de a fi.

Despre felul lui aparte de a se manifesta și a-și afirmă eul nu-i greu să ne convigem, însă e mai greu să luăm o atitudine fermă și să-l convigem, însă e m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mircea Moraru - Povara bunatatii noastre

Vocea de șef. fiind o fire contradictorie din copilărie, se mișcă după mo traiectorie a sa în viață, însă din momentul cînd îl întîlnește pe Onache Cărăbuș, autorul îi corectează mereu prin socrul său orientarea și felul de a fi.

Despre felul lui aparte de a se manifesta și a-și afirmă eul nu-i greu să ne convigem, însă e mai greu să luăm o atitudine fermă și să-l convigem, însă e mai greu să luăm o atitudine fermă și să-l condamnăm, fiindcă el ne cade tuturor cu tronc la inimă. Și Mircea după ce absolvește școala primară, vrea să afirme ceva din caracterul îndărătnic al părinților, însă suferă eșec.

Din război se întoarce cu fotografia domnișoarei cehe, lucrează cîțiva ani tractorist, apoi e pasionat de vîrtecușurile slujbelor. Această ar fi linia externă a evoluției caracterului eroului, dar mai există linia interioară, care nici pe departe nu poate fi prezentă liniar. Întorsătura ce-o remarcăm în evoluția lui Mircea Moraru nu mai este un rezultat al logicii artistice a caracterului. Mircea într-o bună zi s-a pomenit cosaș, și nu că așa, dar un cosaș în toată puterea cuvîntului, că rămînea miriștea ca rasă cu bricul în urma lui.

Cu cîștigurile de la coasă s-a dus l-a iarmaroc de și-a cumpărat o coasă nouă, ca să fie a lui. Singur și-a ales-o, și-a bătut-o, și a potrivit-o în cosie, și le-a nimerit pe toate atît de bine, că veneau vecinii să se mire de-o asemenea coasă.

Mircea Moraru ostașul biruitor, participant la eliberarea Europei de sud fascism, se întoarce acasă radios înaripat, gata de lucruri mult mai mari, el autodepășește. Mircea Moraru se întoarce la vatră nu numai ostaș de profesie, cu brațele înstrăinate de munca cîmpului, ci și cu alte idei și cu alți ochi vede căsnicia altfel îi apare Nuța.

Mircea umbla cu mîinile în buzunar, urmărind cum toate cele din jur ba se înmulțesc ba iarăși se adună grămada. Melițat ca un fuior de cînepă, făcut una cu pămîntul, Mircea zăcea și era de mirare că aceasta pojghiță de om mai suflă. Sufla însă, și asta însemna, că bătălia încă n-a luat sfîrșit. S-a lăsat zdrobit ceea ce fusese adunat din lut, dar omul nu e numai trup, omul e și suflet. „Mircea Moraru purta și el o lume a lui.

A adunat-o fir cu fir, mulți ani și acum, trecut de patruzeci, cînd s-a pomenit singur în cîmp, a început să frămînte și a rămas uimit, căci, doamne, cîte mai erau acolo ! Și mai avea cu el nespusele farmece ale unei femei, dulcea ciripeală a primului copil, copilul tău, aprimea glodurilor de toamnă, căldura brazdelor proaspete, gustul apei unei fîntîni din care au băut cu toți ai casei ani de zile.

Ciutura ia fost întodeauna dragă și Mircea de mic s-a obișnuit a-și alege din mulțimea din jur un tovarăși ca să prietenească, să-l asculte, să învețe de la dînsul. Cît a fost mic, în sufletul lui dominase chipul maicii sale, apoi alături de ea a răsărit învățătorul Miculescu. Cum s-a ridicat flăcăuan, a început a purta cu el felul de a judeca al tuturor vecinilor, în armată se punea la cale cu tatăl său, iar după ce s-a întors de la război, multă vreme a gospodărit cu camarazii de prin tranșee.

Mircea s-a înstrăinat de sat, s-a supărat pe sat, s-a izolat de sat, ca să păstreze în sine valorile cele de odinioară – dragostea de pămînt, dragostea de muncă cîmpului, care a fost din străbuni unica și tradițională profesie de credință a plugarului. Mircea Moraru ajunge un împărat cu viața, un resemnat, fapt pînă la urmă e condamnat de colectivitatea satului (de Ciutura).

Mircea Moraru din copilărie „visa unul și același vis...că merge pe drum și găsește o pungă”, că fiind adolescent el nici armăsarul învățătorul Miculescu nu s-a temut să-l oprească, numai ca să afle cum va fi cu promisiunea făcută elevilor „să-i facă boieri” să umble „cu brișca” că pe flăcăul Mircea „nu-l ademenea deloc bezna senină în care nu poți trage nici o brazdă, nu poți semăna, nu poți ieși la seceriș.

Îi plăcea mult mai mult pămîntul, era gata în orice clipă să se încaere pentru haturi” că anume „pentru aceste 3 hectare a devenit ostaș în armata Sovetică a făcut un război lung, a colindat o jumătate de lume, a ajuns pînă la Berlin”, Mircea și-a legat meseria de gard, întorcîndu-se la pîinea bunurilor și străbunilor săi” Mircea rămîne eroul complex o fire contradictorie, în sufletul căruia se dă mereu o luptă acerbă între ceea ce brea să fie el, între norma lui de conduită în toate cele și „viața cum este ea”, între faptele sale și felul cum le va aprecia, aproba sau dezaproba Nuța, Cărăbuș, Ciutura Mircea Moraru nu poate fi învinuit sau blamat pentru că ceea ce face el nu este cum trebuie.

Marea tragedie a lui Mircea Moraru constă în faptul că este „vărsat” dintr-o categorie socială în alta, din plugar ajunge intelectual, e printre intelectulii de la sat din prima generație, care nu aveau încă formate normele lor de conduită și de muncă cu oamenii Mircea care aidoma lui Cărăbuș în toate situațiile vieții avea un fel refractar față de sine și de toate cele din jur, un pic de zemflea și de ironie, ce-i ajutau permanent să judece treaz ce se întîmpla cu el. Mircea rămînea pe poziția ostașului de partea căruia este adevărul istoric și biruința, el și prin gest și prin vorbă în fond parodiază felul care întruchipează prin sine esențialul general.

Tot Mircea ne este prezentat ca un brav ostaș sovetic, îndrăzneț, neînfricat, dar fără armă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.